Васко Василев - Виртуозът

Васко Василев, вечното момче, днес навърши 50. Невероятно е, заради младежката му енергия и заради малко хлапашкия, винаги позитивен поглед върху живота. Един от най-големите световни музиканти ще отбележи юбилея си с концерт в България. Това е единствената му изява на родна земя в Годината на пандемията, както след време ще си спомняме за 2020-а. Довечера в клуб Joy Station Васко ще изненада най-ревностните си фенове с пазен в дълбока тайна репертоар.

За половин век, особено ако сте малко калпазанин, през живота си успявате да натворите доста материал за забавни истории, дори и да сте световноизвестен виртуоз.

Една от тях е историята на Васко Василев с крадения локум. Това е от времето, когато 7-годишният Васко живеел в пети микрорайон на “Люлин”. “Бяха открили първия супермаркет и няколко мои приятели - циганчета, ме заведоха да ме учат как да крада локум. Сложих го в гащите си, но ме хванаха. В същия момент на баща ми му звънят от Държавна сигурност, че Тодор Живков иска да свиря вечерта в “Бояна”. Не можаха да ме намерят, защото от супермаркета ме бяха задържали. Накрая ме пуснаха, но баща ми трябваше да обяснява на Държавна сигурност защо не знае къде е синът му в продължение на пет часа. Не можах да свиря на Тодор Живков. Но не съм крал локуми оттогава.” 

Житейският успех на Васко Василев опровергава теорията, че децата вундеркинди много рано “прегарят” и на зряла възраст изчерпват енергията си за изкуството. Той е типичното дете-гений. На 9 г. заминава за Москва, за да учи цигулка при прочути педагози, благодарение на Людмила Живкова и Първата международна асамблея “Знаме на мира”. По-късно печели редица конкурси и е приет в Московската консерватория, но не я завършва, защото не издържа изпита по комунизъм. Това обаче не спира талантливия младеж, който става ученик на световноизвестния британски цигулар Ифра Нийман.

Междувременно като дете-чудо свири за множество известни личности, сред които и румънския диктатор Николае Чаушеско. “За Тодор Живков съм свирил няколко пъти. Той ме попита: “Какво искаш?”, а баща ми викаше отзад: “Кажи апартамент!”. Аз си поисках сладолед и той ми даде цяла кофа веднага”, разказа Василев. На 7-годишна възраст е солист на Българския камерен оркестър с диригент Дина Шнайдерман. “Дина Шнайдерман даде възможността на моя баща да бъде концертмайстор в нейния оркестър по време на турне. Майка ми свиреше на чембало. На мен ми даде шанса да направя първия си концерт в зала “България”. Свири и на откриването на НДК по случай тържествата за “1300 г. България” в зала 1 през 1981 г. “Бях хулиган, не се притеснявах от нищо,“ казва той.

Според него животът в Русия е най-големият му учител в живота. “Подейства ми като изтрезвяване и връщане към истинското учене. Въпреки тези думи, Васко има калпазанска история и от Великата Съветска страна.

“На 13-годишна възраст бях изчезнал от дома за месец и половина. Баща ми ме намери в едно градче до Казан на 2200 километра от Москва, където живеехме. Пътувах с едни гаменчета. За да не просим пари, бяхме измислили други начини: или свирех с цигулката, или правехме един друг номер. За да се обадиш от телефонен автомат ти трябваха две копейки. Ние имахме монета от три и молехме хората да ни ги развалят на по две и една, за да се обадим по телефона. Те, като видеха малко сладко момченце, даваха по две, но не вземаха тези три. И като събереш осем копейки, стигаха за един хляб.” 

Васко е най-голямото дете в семейството от три сестри и братче, което е загинало при автомобилна катастрофа в бивша Югославия. През по-голяма част от живота си е живял във Великобритания, отколкото в родината си, но винаги казва: “Аз съм българин. Имам и британски паспорт, но това не ме прави британец.” 
И на 50 виртуозът е млад и пълен с планове. За старостта има само едно пожелание: “Искам да съм здрав и да умра бързо, когато му дойде времето. Искам да мога да съм в движение непрекъснато и да не се налага да променям ритъма си на живот. Искам да мога да пътувам до последно.”

 

Като студенти бяхме много бедни

Васко е един от най-близките ми приятели. Като студенти в Лондон бяхме много бедни. Да, дори се налагаше да делим едно легло, но нищо не се случи между нас! Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно. Той е невероятен човек и прекрасен музикант - един от най-добрите цигулари в света! 

Цигуларят Ара Маликян

 

Извън сцената е луда глава

Васко на сцената е абсолютен професионалист, репетира докато нещата не се получат така, както той ги иска, без значение колко дълги часове ще отнеме това. Извън сцената е абсолютно различен, много див, весел и луда глава. Едно дете, което не спира да поддържа духа си жив и буден. Това, което мога да кажа за Васко е, че където и да е той, присъства там на 100 процента, дали на репетиция, концерт, купон или среща с приятели. Той ме научи, че няма място за извинения, ако искаш да си добър. Много труд и след това още толкова, това е формулата на успеха.

Фотографът Христо Русев, автор на книгата “Васко Василев - зад сцена”

 

Приключение е да работя с него

Васко е един от най-оригиналните и ярки таланти в съвременната музика. За мен винаги е чест и приключение да работя с него.

Стинг

 

От него няма да се притесня

Той не е загубил типичния за нас, българите, приятелски подход към непознати хора. Българите си го имаме това - много лесно се сприятеляваме и лесно се отваряме за другите хора. От него никога няма да се притесня да му се обадя да му кажа може ли да ти дойда на гости. Няма да ми трябва една седмица да резервирам среща.

Актрисата Диляна Попова

Дирижирал е два концерта на Майкъл Джексън

През 1988 г. Василев печели трите най-големи международни конкурси за цигулка - “Жак Тибо” в Париж, “Карл Флеш” в Лондон и “Паганини” в Италия. Същата година се премества в Лондон, където продължава обучението си е Кралския музикален колеж. От 1989 г. в продължение на три години (между 19 и 21 г. възраст) е гост концерт-майстор на Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония. На 21 години печели титлата “Суперсолист” на Лионската опера. На 23 години става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи до момента като творчески продуцент. През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Уудот “Ролинг Стоунс”, Дзукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър, дирижирал е два концерта на Майкъл Джексън. Василев има издадени 10 албума и една биография.

Коментари

Задължително поле