Вашингтон иска да спре наплива от бременни

Американските власти решиха да прекратят „родилния туризъм“

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да ограничи практиката на така наречения родилен туризъм, когато бременни жени пристигат в САЩ, за да родят дете, като по този начин автоматично му гарантират американско гражданство. Все още не са известни конкретните правила, но следващата антимигрантска инициатива на държавния глава може да бъде лесно изпълнена, а визовите служители имат право да отказват на кандидатите визи по много различни причини. Една от най-пострадалите групи може да бъде тази на рускините.

„Тази промяна ще трябва да отговори на рисковете от родителния туризъм, свързани с правоприлагането и проблемите на националната сигурност, включително и престъпната дейност, свързана с този род туризъм“, заяви източник от държавния департамент на САЩ пред Axios. Той обясни, че се говори за възможността да се даде на служителите в консулството правото да отказват туристически визи на кандидатите, ако имат подозрения, че тези визи се получават заради „родилния туризъм“.

Източникът не уточни конкретната процедура, нито поясни дали визовите служители ще вземат предвид бременността на кандидатите за виза или тяхното гражданство. Според Axios тези нововъведения могат да бъдат обявени официално тази седмица.

Броят на „родилните туристи“ властите на САЩ още не са обявили. Според Center for Immigration Studies те могат да достигнат до 33 000 за година. Според Асошиейтед прес, рускините са се превърнали в един от основните потребители на услугата „родилен туризъм“. Основната посока за тях е щата Флорида. Те са привлечени от добрия климат, доброто техническо оборудване в клиниките и значителна рускоезична диаспора. Според специалисти, заети в тази област, цитирани от американските медии, до 100 бъдещи родилки пристигат от Русия в страната на месец. Те плащат на специални компании от $ 20 000 до $ 100 000 за помощ при оформяне на документите, резервации на хотели и болнични отделения, а също така поръчват и съответните медицински услуги.

Освен рускините, през последните години все по-често използват услугите на тези фирми и представителите на КНР и Нигерия. Китайките и жителките на други азиатски страни предпочитат Лос Анджелис. През 2015 г. например, там бяха затворени 14 хотела за бъдещите майки, ориентирани за работа с клиенти от Азия. Вярно е, че причината за прекратяване на тяхната дейност бяха обвиненията в укриване на данъци и използване на нелегален труд.

САЩ не могат да направят нищо с "родилките туристи", тъй като тяхното поведение не противоречи на закона, а интервюираните от АП жени заявиха, че са признали открито пред визовите служители за целта на техните пътувания и дори са им показвали подписани договори с клиники и лекари.

Гражданството се издава автоматично на новороденото, независимо от гражданството на родителите, в съответствие с приетия в САЩ „принцип на рождената земя“. Това е предвидено в 14-та поправка към Конституцията на САЩ, а една от разпоредбите гласи следното: „Всички лица, родени или натурализирани в САЩ и подчинени на неговата юрисдикция, са граждани на САЩ и на щата, в който пребивават“. Тя е била приета през 1868 г. като тогава основната задача е била да се осигури равен достъп до гражданство за всички бивши роби, освободени след края на Гражданската война в страната.

Освен правото на пребиваване и на работа в страната, американското гражданство дава и правото на безвизово влизане в 184 държави. Според Henley & Partners, която съставя рейтинга за свободата на движение, паспортът на САЩ е на осмо място, докато руският документ е на 51-во място и позволява да влизате в 118 държави без визи.

Доналд Тръмп, докато все още беше кандидат за президент, направи от борбата с нелегалната миграция и ограничаването на законовата миграция едно от основните обещания на своята кампания. А през есента на 2018-а той обеща да сложи край на процедурата за автоматично предоставяне на гражданство.

„Ние сме единствената държава в света, в която човек може да дойде да роди бебе, а детето да стане гражданин на САЩ. Дори и на 85 години, с всички привилегии. Това е нелепо, нелепо. На това трябва да се сложи край“, каза тогава президентът.

Подобна процедура бе приета в съседна Канада, но г-н Тръмп не спомена за това. В Twitter той използва и термина „бебето-котва“, така се наричат децата, на които родителите им, нелегални мигранти, ги използват, за да се опитат да намерят място в САЩ.

Освен това Доналд Тръмп ограничи броя на бежанците, които САЩ могат да приемат ежегодно. През 2016-а, през последната година на президента Барак Обама, САЩ обещаха да пуснат до 110 000 души. През 2019-а, вече при президента Тръмп, тази граница бе намалена до 30 000, а за 2020-а се предвижда да бъдат приети само 18 000 души.

В допълнение, достъпът на нелегалните имигранти до територията на САЩ също е усложнен. По-рано те биха могли да пресекат границата между САЩ и Мексико, да кандидатстват за статут на бежанец, да получат дата за съдебното разглеждане на техния случай и да бъдат пуснати свободно на американска територия до „деня на съдебното заседание“. Мнозина се възползваха от това, проникнаха в страната и не се явиха в съда, и продължаваха да стоят незаконно в САЩ. В тяхна услуга бяха „градовете-убежища“ - териториални образувания, които отказват да сътрудничат на федералните власти в търсенето на нелегални имигранти, по същество, давайки им правото свободно да нарушават закона и да живеят в страната без документи.

Например през 2017 г. тогавашният губернатор на Калифорния Джери Браун подписа закон, който направи щата „убежище” и забрани на местните служители да подпомагат федералната миграционна служба при намирането на нелегални имигранти, дори когато са извършили леки престъпления. В Сан Франциско например можете да получите карта за жител на града, без да имате законни основания да сте в САЩ.

За да избегне безконтролния приток на нелегални имигранти, президентът Тръмп одобри новите правила. Според тях търсещите убежище трябва да изчакат до деня на съдебното заседание в Мексико. Тази политика се оказа изключително ефективна. Например в граничния сектор на Юма, щата Аризона, след приемането на новите правила броят на нелегалните имигранти е спаднал от 14 000 на 800 души.

Подобно на много други антимигрантски инициативи на президента Тръмп, решението за забрана на родилния туризъм най-вероятно ще бъде оспорено в съдилищата за съответствие с 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, а последната дума по този въпрос ще бъде дадена на съдебната система.

„Рим не е построен веднага. Самото юридическото признание, че това е погрешно и неприемливо, вече е голяма стъпка напред“, коментира пред Аксиос събеседникът от Държавния департамент.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи