Вашингтон погва и законните имигранти (обзор)

Администрацията на Доналд Тръмп предприема мерки за ограничаване и на законната имиграция в САЩ.

Ще отнемат зелени карти на ползващи социални помощи

Мерките засягат към 22 милиона души

След кампанията на администрацията на Доналд Тръмп срещу незаконната имиграция, правителството на САЩ погва и законно пребиваващите в страната чужденци, като предприема една от най-драстичните стъпки за ограничаване на легалната имиграция, предаде АП.

Промени в правилата предвиждат отнемане на зелените карти и отказ за продължаване на правото на престой в САЩ на имигранти, които използват федералната и щатска програма за подпомагане на хората с ниски доходи в сферата на здравеопазването („Медикейд“), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи.

Лицата, искащи да получат постоянно жителство или легален статут, и сега са задължени да докажат, че няма да бъдат в тежест за САЩ или „обществено бреме“, какъвто е официалният термин. Но новите правила могат да включат по-широк набор от програми, които могат да дисквалифицират имигрантите.

Службата по гражданство и имиграция на САЩ ще прави оценка дали кандидатите са получавали социални помощи, наред с други фактори като образование, доходи и здравословно състояние, за да определи дали да им даде статут на законно пребиваващи.

Мерките ще влязат в сила в средата на октомври. Общо законно пребиваващите чужденци в САЩ, които могат да попаднат под техния удар, са около 22 милиона.

Коментари

Задължително поле