Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли

Без коледни добавки

От 1 юли 2024 г. пенсиите ще бъдат увеличени с около 11%, обяви министърът на финансите Асен Василев. На въпрос дали през декември ще има коледни добавки за пенсионерите той заяви: “Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец”. Първоначално прогнозата беше пенсиите да нараснат под 10% през 2024 г. Но инфлацията е по-висока от очакваното, което ще доведе и до по-голямо увеличение на пенсиите.

Бюджет 2024 ще бъде изчислен при инфлация от 4,8%. Василев очаква проектобюджетът да е готов към края на седмицата. Според него през юни догодина ще получим зелена светлина за членство в еврозоната от 1 януари 2025 г.

“Хората, които емигрират, не се променят драматично, но в чужбина защитават по-добри заплати и това означава, че бизнесът там организира по-добре дейността си. Това се дължи и на капитала - машини, инфраструктура и т. н. Затова искаме трудът да става по-скъп, а ние да подпомагаме инвестициите”, каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари