Сменят дограми в детски и учебни заведения в Търговище Планирани ремонти започнаха в празните сгради

Открити са признаци за неравномерно разширение на Вселената

Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Кристин Лагард: Не трябва да се фокусираме върху „корона облигациите“

В Шумен изписват 83-годишна след Covid-19

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за марихуана, в ареста е 54-годишен мъж

Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Община Благоевград осигури химически тоалетни за полицаите на КПП-тата

Трима души от Великотърновска област нарушили задължителната карантина Срещу нарушителите са започнати досъдебни производства

31-годишна жена загина в катастрофа край Силистра

330 хиляди оздравели от Covid-19 по света

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите от мерките в полза на българските производители

800 000 лв. във Фонд “Обединени срещу COVID-19” за засегнати от кризата

Пиян шофьор си пръскал дезинфектант, за да излъже дрегера Засякоха трима, седнали зад волана дрогирани

Откриха горнооряховка, издирвана от властите в Германия

Вдигат със 150 лева такси в университети

Обучението по педагогика, където се очаква сериозен недостиг на пазара на трудна, поскъпва на места от 30 до 150 лева.

Между 5 и 25% е увеличението в различни направления във висшето образование в 18 ВУЗ-а

Бъдещите учители плащат повече

От 5% до 25% се увеличават годишните такси за студенти в 18 държавни университета у нас. Това е посочено в проект за решение на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане. Процентното увеличение се равнява на 20 до над 150 лв. спрямо текущата учебна година. Средната такса ще е 950 лв., става ясно от доклада на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Новите такси, които трябва да утвърди Министерският съвет, се отнасят за над 153 хил. учащи – 148 700 студенти и 4300 докторанти в редовна и задочна форма на обучение. За държавните висши военни училища средният брой учащи е 6900. 15 висши училища запазват същите такси за студенти.

Промените в таксите в направленията “Администрация и управление”, “Икономика”, “Туризъм”, които важат за Софийския университет “Св. Климент Охридски” например, са вместо 460 лв. за бакалаври редовно – 600 лв.

В направление “Комуникационна и компютърна техника” бакалаврите ще плащат 800 лв., вместо 750, а в “Информатика и компютърни науки” – 900, вместо 800 лв.. Таксите в направление “Математика” от 640 и 800 лв., стават съответно 700 и 900 лв. за отделните специалности.

С 20 лв. повече или 800 лв. ще плащат и в направление “Изобразително изкуство”. “Религия и теология” поскъпва със 100 лв. и става 600 лв.

В направленията “История и археология”, “Обществени, комуникационни и информационни науки”,, “Политически науки”, “Психология”, “Филология” таксите остават 600 лв. и 800 за специалност за “Международни отношения”. При “Медицина” и “Фармация” таксите също не се променят и са 925 за магистри.

Оказва се, че таксите за бъдещите педагози се вдигат почти навсякъде. Със 150 лв. повече или 500 лв. ще плащат новоприетите в “Педагогика” и “Педагогика на обучението по..” в Шуменския университет, а в Тракийския – 620 вместо 570 лв.

Югозападният университет “Неофит Рилски” вдигна таксите със 75 лв. и те стават – 650 лв. Бъдещите учители в Бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров”, ще плащат с 30 лв. повече, а с 50 лв. отгоре във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” или 600 лв.

Икономическите университети също вдигат таксите, но с по-малък процент. В УНСС увеличението е между 30 и 38 лв. Във Варненския икономически таксите нарастват с 60 лв., както и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.