Вдигнаха флага на новия 45 500-тонен кораб "Миджур"

Плавателният съд на Параходство БМФ АД е дело на китайска корабостроителница

В китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co., Ltd. на 25 септември вдигнаха флага на втория 45 500-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от Параходство БМФ АД, съобщиха от пресцентъра на компанията. Кръстницата Ванг Сиаоийнг – зам.-генерален директор в направление „Кредитиране“ на EXIM BANK OF CHINA, даде на новопостроения плавателен съд името „Миджур“ (MIDJUR) и му пожела щастливо плаване. Тържеството в китайската корабостроителница е едно от важните начинания, с които Китай и България отбелязват 70-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Сред официалните лица са заместник-министърът на транспорта Велик Занчев, Григор Порожанов - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република, Кирил Домусчиев – председател на Надзорния съвет на Параходство БМФ АД, Георги Домусчиев – член на Надзорния съвет на Параходство БМФ АД, к.д.п. Александър Калчев – изпълнителен директор на Параходство БМФ АД.

Първи капитан на кораба е к.д.п. Мариян Йотов, а първи главен механик – инж. Цветан Цанов. „Миджур“ е вторият след „Плана“ плавателен съд по проекта Bluetech 45. Третият кораб от серията ще носи името „Бузлуджа“. Той беше заложен на 29 юли – буквално ден преди вдигането на флага на „Плана“ в същата китайска корабостроителница, и спуснат на вода на 23 септември т.г. Параходство БМФ АД ще попълни флота си с общо шест кораба по проекта Bluetech 45. И при тях ще бъде спазена традицията бълкерите да носят имената на български планини и планински върхове.

Сегашният „Миджур“ е трети кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Първият с товароподемност 15 270 т е построен в Белгия през 1957 г. Той е в експлоатация до 1980 г. Вторият е с товароподемност 21 547 тона и е построен във Варна през 1992 г. Любопитното е, че и вторият „Миджур“ е от серия с челен кораб „Плана“. В експлоатация е до 2016 г.

Коментари

Задължително поле