Веднъж седмично пускат вода в омуртагски села

14 населени места са вече с ограничено водоподаване

По 12 часа на 7 дни има вода в омуртагското село Кестеняво, а съседите им в Чернокапци се радват на течащи чешми за ден през 6 поредни, при положение, че миналата седмица въобще не е имало снабдяване по вътрешната мрежа на селото. Причината за тежките режими в двете села, в които има около 700 души, е изчерпването на местните водоизточници. Те зависят изцяло от валежите, а от близо 3 месеца не е имало такива, които да повлияят сериозно на водните нива, обясняват от „ВиК”-Търговище. При нужда от дружеството осигуряват водоноски за снабдяване на жителите на засегнатите места.

14 са вече населените места на територията на дружеството, които са на режими. Ограниченията засягат над 11 000 души.

Основната причина в повечето е недостиг на вода, но има и такива, в които големите течове са причина за почасово подаване, за да се намалят загубите по трасето.

От средата на тази седмица в град Омуртаг, който страда от режими от десетилетия, пускат вода по мрежата и по обед. Миналата седмица там чешмите течаха от 5 до 9 часа и от 17 до 22,30 часа. Сега вода потича и в интервала от 11 до 13 часа, показва справката на „ВиК”-Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България