Вежди Рашидов пред „Труд”: Ще предложа по-строги режими за опазване на културното наследство

- Г-н Рашидов, свидетели сме на поредната вандалщина над културното ни наследство – този път в пещерата Магурата. Това не застрашава ли културната ни памет?

Да, това, което става, не бих го окачествил само като нещо недостойно, а като престъпление към националната ни памет. Това, което става, не само че заличава завинаги националната ни културна идентичност, това е деяние, което застрашава и националната ни сигурност. Смятам така, защото заличаването на идентичността на която и да е нация означава заличаване на самата нация, на нейните устои, памет, самочувствие и принадлежност и присъствие на световната карта. Време е държавата със всичките свои властови ресурси да сложи край на това ширещо се чувство за безнаказаност, за безпардонност, за арогантност, за наглост и неприлагане на законите. Дълбоко съм обезпокоен от факта, че е посегнато на един праисторически паметник, който е в индикативната листа на ЮНЕСКО, а властта мълчи. Изненадан съм, че не виждам веднага реакция от властта. Овчедушието също способства за такива явления.

- Какво трябва да се направи за да се спрат подобни прояви?

Има добри закони, но явно либералните мерки и липсата на тяхното прилагане способства за такива посегателства. Именно затова смятам, че националните ни паметници не само че трябва да бъдат опазвани, но трябва да създадем нови законови мерки и силата на прилагането им да направи така, че да се ограничи мисленето на онези, които смятат, че такива посегателства са им позволени. И съответните институции да се събудят от дълбокия си сън.

-Ще предприемете ли законодателни промени?

Ще предложа по-строги режими на опазване на културното ни наследство. Убеден съм, че охраната на такива ценни паметници на културата трябва да е по-строга, а наказанията за злосторниците – по-тежки. Ето защо още в тази парламентарна сесия ще направим такова предложение. Не е възможно никъде по света единствено и само държавата да поеме опазването на паметниците на културата. Тези паметници трябва да бъдат опазени от всички нас и строго да се наказват хората, които нарушават този морал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура