Велизарий – военният гений на империята Знаменитият пълководец на Византия е роден в Германѝя, днешната Сапарева баня

Сред най-големите му врагове най-силно се откроява властната императрица Теодора

Днес името на Флавий Велизарий (около 500/505- 13 март 565 г.) е донякъде забравено. През вековете обаче той е най-известният пълководец на Източната Римска империя (Византия). Грандиозните завоевания на Юстиниан I Велики, превърнали Средиземно море във „византийско езеро“, в значителна степен се дължат на военния гений на Велизарий. Той е основният организатор на „реконкистата” в Северна Африка и Италия – ядрото на амбициозния проект за възстановяването на Римската империя в нейната някогашна цялост. Учените го сравняват с велики пълководци от ранга на Александър Велики, Гай Юлий Цезар, Наполеон Бонапарт… Без да има тяхната известност, Велизарий притежава забележителни способности и ги доказва в не едно сражение – особено в „презморските земи”, когато не разполага с резерви и с поддръжка от страна на централното правителство.

Знаменитият пълководец е роден в малкото градче Германия (дн. Сапарева баня) и е от тракийско потекло. В онази епоха Римската империя, „преродила“ се във Византийска, е управлявана от десетина императори и цезари (съвладетели и престолонаследници) от тракийски произход, като се започне още с „войнишкия император“ Максимин Тракиец (235-238). Сред тях са някои емблематични личности, включително „равноапостолният“ Константин I Велики (306-337) – и по бащина, и по майчина линия свързан с нашите земи и с древната Сердика/София. Тракиец от племето беси е Маркиан (450-457), също с дълга и успешна военна кариера, но останал в историята с Четвъртия Вселенски събор (451 г.).

Сходна е и биографията на неговия приемник Лъв I (457–474), наричан от дворцовите ласкатели „Велики“, който в паметта на поколенията е просто Лъв Тракиеца или Лъв Бес… Почти цялото шесто столетие и началото на седмото минава под знака на императорите траки Юстин I (518-527), Юстиниан I Велики (527-565), Юстин II (565-578), Тиберий Константин (578-582) и Фока (602-610). Да не забравяме, че от нашите земи произлиза и спасителят на Рим от „божия бич“ Атила и страховитите хуни – пълководецът Аеций (390-454), родом от Дуросторум/Силистра, славен заради своите заслуги като „последния римлянин“!

Велизарий се е ползвал с личното доверие на своя сънародник Юстин, за да служи в дворцовата гвардия. Показал качества на командир, през 529 г. младият офицер е назначен от новия император Юстиниан I за главнокомандващ войските в тежката война със Сасанидска Персия. Ситуацията е сложна, с чувствително превъзходство на персите, но със смели, дори рисковани действия Велизарий нанася няколко тежки поражения на противника. Това дава възможност на Византия да сключи „Вечен мир” (531 г.) и да започне масираните си военни кампании на Запад. Междувременно Велизарий на дело доказва своята вярност към император Юстиниан I Велики, участвайки в потушаването на бунта „Ника“ (532 г.), най-масовото градско въстание във византийската история.

През 533 г. Юстиниан назначава Велизарий за главнокомандващ експедицията против кралството на вандалите в Северна Африка. Пълководецът води успешни военни действия, макар отначало да разполага с едва 16 хиляди войници. С изненадващ морски десант дебаркира при Шебба в днешен Тунис, разбива крал Гелимер и с бърз марш атакува столицата Картаген. За по-малко от година Велизарий разгромява „на части“ далеч по-многобройната вандалска армия. Кралят бяга в пустинята, а по-късно се предава на победителя… Отвоюването на африканската провинция от вандалите е знаково събитие, а победоносният „генерал“ е посрещнат с грандиозен триумф в Константинопол. Следва най-важната от Юстиниановите войни – срещу кралството на остготите в Италия. Велизарий прави десант в Сицилия (535 г.), след което стъпва на италианския „ботуш“ и овладява Неапол и Рим (536 г.). Във „Вечния град” той издържа едногодишната обсада на съвзелите се от удара и преминали в контранастъпление готи. При създалите се обстоятелства Велизарий се изявява не само като изключителен командир, но и като отличен организатор на живота в обсадения древен град. Той полага много грижи за цивилното население – нещо, което е рядко срещано в онази епоха. През 540 г. Велизарий настъпва към Равена – столицата на Остготското кралство. Крал Витигес решава да привлече византийския главнокомандващ, като му предлага готите да го признаят за западен император! Споменът за унищожената през 476 г. Западна Римска империя е още жив, а изкушението вероятно е било твърде голямо. Решен на всяка цена да приключи войната, Велизарий дава съгласието си. Влизайки в Равена, той хвърля маската, пленява Витигес и ликвидира Остготското кралство. Неговата лоялност към империята и лично към императора не е оценена – напротив, мнителният Юстиниан губи доверие в най-добрия си военачалник. Велизарий е отзован от Италия и през 541-542 г. е изпратен срещу подновилите своите нападения перси. Войната е с променлив успех, още повече, че тогава избухва смъртоносна пандемия, останала в историята като „Юстиниановата чума”. Военначалникът преживява тежка драма и с невярната си съпруга Антонина, която обаче се радва на покровителството на всесилната императрица Теодора. Още по-тежко се оказва времето, в което Теодора еднолично поема управлението на държавата, тъй като страшната болест поваля самия император. Тъй като Юстиниан е бездетен, дворцовата интрига набеждава Велизарий в стремеж към короната. Прославеният военначалник изпада в немилост, а имуществото му е подложено на конфискация. За щастие, Юстиниан оздравява, а Велизарий е реабилитиран.

Войната с остготите, доведена някога почти до победен край от Велизарий, взема обрат в ущърб на империята. Пълководецът е изпратен отново в Италия през 544 г., но с малка армия, съставена главно от траки, наети с негови собствени средства. Храбрият готски крал Тотила предприема контраофанзива, завзема Неапол и дори Рим (546 г.). Лишен от системна помощ, борейки се с прояви на дезертьорство в собствените си редове, на следващата година Велизарий съумява с ловки действия да върне „Вечния град” на империята. През 550 г. е отзован от Италия, връща в Константинопол и отново е изолиран поради мнителността на императора.

През следващите години Велизарий пребивава в столицата, докато неговият съперник Нарзес, любимец на Юстиниан и Теодора, жъне победи срещу готите в Италия. През март 559 г. обаче се налага каленият в битки военначалник да брани самия Константинопол от нахлулите дълбоко в имперската територия българи кутригури на кан Заберган. С малка армия, съставена главно от ветерани и опълченци, за пореден път неуморният воин, роден в днешната Сапарева баня, отблъсква противника. Прави го с присъщото му военно майсторство и изобретателност. И само три години по-късно отново е жертва на интриги, свързани с висящия проблем с престолонаследието на вече осемдесетгодишния Юстиниан. Наклеветен от зложелатели, този път е поставен под домашен арест. И отново следва конфискация на имотите му. Срещу доказвалия неведнъж своята лоялност военначалник отново няма доказателства, като за втори път е напълно реабилитиран. Великият пълководец умира на 13 март 565 г., няколко месеца преди смъртта на Юстиниан.

Велизарий е притежавал представителна външност, сърдечен и прям характер, което не му е пречело да бъде строг и взискателен командир. Запомнен е както с изключителната си военна дарба, така и това, че е ценял живота на войниците си. Не на последно място, и със стремежа си да опазва цивилното население от своеволията на войската. Предприемчив и изключително богат, Велизарий е имал много врагове, сред които най-силно се откроява властната императрица Теодора. Подвизите на Велизарий са описани подробно от големия византийски историк Прокопий Кесарийски, негов личен секретар по време на военните му походи. Макар и в съкратен вид, те са преразказвани от почти всички византийски хронисти в продължение на векове. И в най-ново време Велизарий е герой на романи и филми, често в духа на т.нар. „алтернативна история“. Впрочем, още във византийската епоха за него е имало легенди и анекдотични истории. Византийският поет Йоан Цецис (ХІІ в.) разказва как отмъстителният Юстиниан ослепил своя верен пълководец, който изпаднал дотам да се скита като просяк по улиците на столицата. Когато обаче държавата била връхлетяна от врагове, императорът със сълзи на очи се обърнал към него за помощ… Въпреки че не отговаря на историческата истина, този сюжет влиза трайно във византийското изкуство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. poturçihte istoriyata oşte malko rodilni mıki i khan Asparuh i Teodora şte stanar bratovçedi na şar Samoil….

 2. Велизарий е най-добрият римски пълководец, ако съдим по делата му. Той, както и императорите траки служат на империята и се бият с други траки/готи, вандали, българи/ но това е не е ставало само по нашите земи. Братоубийствени войни са водили всички народи. Гърци, римляни, германци. И днес брат брата убива за имот. Докато нашите предци траките са управлявали империята, тя е в своя разцвет. Траките са били най-добрите бойци. Юстиниян създава за своите съплеменници траките Юстинияна прима, църква независима от Рим и от Константинопол. Тя е унищожена от православните, когато след неговата смърт те се налагат в империята.

 3. Време да го наречем с истинското му име -Велизар!

  Както и император Юстиниан е Управда син на Беглица и Изток.

 4. Велизар или Вели Зар, за по непросветените ЗАР е овехтела книжовна дума и значи ЛЪЧ- тоест преведено от овехтелият български на сегашен- Искан , Желан Лъч.

  Българите, наречени от гърците Пеласги, а по късно траки имат много сходен език със Скитите, както пише Херодот, а скити са Сарматите образували Полша( полската Шляхта) , Северите( Сибри) познати днес като Сърби или Сорби, хърватите , носещи име на владетеля ни Хор(Курт) с титлата Бат(голям, велик владетел) или познат днес като Кубрат.

  За не просветените титлата Бат е равна на Шах ин Шах , Василевс, Август и по голяма от аваро- хазарската Каган(Кавкан,Кавхан в ПБЦ) , римската Кайзер(Цезар или Кесар).
  Последният български Бат е Боян- всички след това са Рих( Рекс) или Князе(Кнас,Кнес,Канас) равни на гръцкото Архонт ,латинското Рекс или както ни титулуват след Тервел владетелите- Кесари(Цезари, Царе).

 5. Велизар или Вели Зар, за по непросветените ЗАР е овехтела книжовна дума и значи ЛЪЧ- тоест преведено от овехтелият български на сегашен- Искан , Желан Лъч.

  Българите, наречени от гърците Пеласги, а по късно траки имат много сходен език със Скитите, както пише Херодот, а скити са Сарматите образували Полша( полската Шляхта) , Северите( Сибри) познати днес като Сърби или Сорби, хърватите , носещи име на владетеля ни Хор(Курт) с титлата Бат(голям, велик владетел) или познат днес като Кубрат.

  За не просветените титлата Бат е равна на Шах ин Шах , Василевс, Август и по голяма от аваро- хазарската Каган(Кавкан,Кавхан в ПБЦ) , римската Кайзер(Цезар или Кесар).
  Последният български Бат е Боян- всички след това са Рих( Рекс) или Князе(Кнас,Кнес,Канас) равни на гръцкото Архонт ,латинското Рекс или както ни титулуват след Тервел владетелите- Кесари(Цезари, Царе).

 6. Отиде си проф. Божо,създателяна нова- непозната история, но духът му остана и се прероди в други „майстори“. Утре можем да прочетем, че у нас са се родили по-велики пълководци от Александър Македонски, Кир и Анибал…

  1. Божко дебелокожко още какви неща щеше да сътвори.Нямам обединение откъде се извършиха толкова психиатри,при положение че имаме толкова добри историци.

 7. Да правиш Велизарий византийски полководец,
  по времето на Юстиниан първи, е глупост. Тава
  е възможно само за историци, станали професори
  в България. Юстин първи.чичото на Юстиан, иска
  да промени името на империята от римска на
  дакийска . Юстиниан не въстановява Византия
  а империята на Рим. Дори и поетът Йоан Цеца
  не е византиец а римлянин . И по времето на
  Цеца , Византия не е съществувала. Анна Комнина
  нарича западна Европа пропаднали държави .
  Византия е рожба на пробудили те те се интелектуалци по време на възраждането. Те искат да са наследници на ,нито съществуващата, нито свещена – СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ .
  Това е стремеж да се обезличи ролята на ИРИ
  в тяхното Възраждане , както руснаците омаловажават ролята на България в славянозирането и ограмотяването на фино-тюркските племена на Русия …

 8. А къде е роден Александър Македонски ?! Тартаковер, вироятна мислиш , както полицая
  историк проф Божо , че е рожба на гръцка
  замя!!!!!!!!’

  1. Защо в армията на Александър, основно са траки? Гърците в проценти са по-малко, отколкото в персийската!? Каква „гръцка“ армия е предвождал Александър? По тази логика/ на казионните историци/, персийската армия е всъщност гръцка и Персия също е Гърция №2? А господа историци? Толкова сте несъстоятелни за да угодите на господарите си, чужденци! Бог да прости на Б.Димитров греховете. Не било хан, а кан! Пак ни прати в Азия! Александър с право се е считал за елин, защото елите/елините/ са селите, траки пазители на храма на Зевс в Додона. Пак кражба! Кога гърците не са крали чуждото? Днес с измама/статистика/ взеха над 300 милиарда евро, та Европа трябва да ги спасява!

 9. NEGRAMOTNIKO,,MAVI TATAR,,!TRAKITE SA ARIITZI-ARIISKI NAROD,KATO GERMANTZITE,KELTITE I
  T.N.T.!SAS SINI/ZELENI O4I I RUSI/4ERVENI KOSI-TAKA SA OPISANI OT XERODOT-,,BASHTATA NA ISTORIJTA,,!A SEGA TI4AI DA NAPALNISH IBRIKA!

  1. Който нож вади, от нож у…! Я прочети Херодот откъде идват гърците! И защо облеклото им е северноафриканско? Прочети и книгата „Черната Атина“. Да траките са арийците! Старото име на Тракия е Ария. Походът на тракийския цар Дионис в Северна Индия е всъщност походът на арийците, занесли цивилизацията в там, когато никой още не е чувал за гърците, току що заселващи по островите, опразнени от траките след опустушителното изригване на вулкана Санторини, което е и една от причините Египет да ви изгони. Ние българите сме траките! Генетиците доказаха също, че всички синеоки хора имат далечни предци от Черноморието/първата цивилизация-траки/, не от Етиопия. Разбираш ли драги съседе?

 10. Професоре разбирам че това е статия за ежедневник но толкова глупости и манипулации на едно място…не бива…има и грамотни хора…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.