Велики пилоти с покана за рали „България”

Илия Чубриков

Илия Чубриков и Енрико Бертоне са приели поканата да бъдат специални гости за рали „България” (10-12 май) на новата автомобилна федерация, чийто председател е Камен Михайлов. Двамата велики пилоти са потвърдили присъствието си за юбилейното 50-о издание на състезанието, върху което са оставили траен отпечатък. 84-годишният Чубриков е първият българин, победител в надпреварата през 1971 г. (тогава рали „Златни пясъци”), а 60-годишният италианец и двукратен европейски шампион Енрико Бертоне има три успеха в нашето рали – през 1995, 1996 и 1999 г.

Организацията на юбилейното издание на състезанието падна върху раменете на сдружение Автомобилна федерация на България (АФБ) с председател Камен Михайлов, която получи лиценз от спортното министерство. Това се случи, след като бе отнет лицензът на досегашната Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), водена от Владимир Илиев. Преди това Съюзът на българските автомобилисти (СБА), който е единствен член от българска страна на Международната автомобилна федерация (ФИА), оттегли предоставените права на БФАС.

„Изключително съм благодарен на министерството на спорта и в частност на министър Красен Кралев, че се взе бързо решение и ни бе присъден лиценз, за чието получаване ние отговаряме до последната буква на закона – коментира Камен Михайлов, председател на АФБ. – В този случай се преодоляха всички бюрократични пречки, за да не се вреди на спорта и да няма пауза в календара. Благодарен съм и за финансовата подкрепа от министерството, с която ще можем да проведем предстоящото рали „България”.”

Камен Михайлов увери, че новата федерация ще признае всички пилотски и клубни лицензи, а също така ще спази вече приетия календар, за да не се навреди на състезатели, клубове и спонсори. Той отправи апел към всички потенциални участници в рали „България” да подкрепят състезанието и да си подадат заявките, тъй като крайният срок е 25 април. Вече са заявени 3 румънски и 1 унгарски екипаж, чакат се участници от Сърбия, Гърция и Турция.

Коментари

Задължително поле