Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Великобритания няма да издава визи на неквалифицираните работници

Британското правителство няма да създава процедура за издаване на виза за нискоквалифицирани мигранти и временни работници в новата си система за миграция след Брекзит. В нея Лондон ще даде приоритет на висококвалифицираната работна ръка, включително учени, инжинери и хора с високо образование, пише европейската редакция на списание Politico.

Това става ясно от официално изявление на британското правителство, в който се описва новата рутина за издаване на визи, базирана на точкова система, която ще влезе в сила след края на декември 2020 г. Според доклада, работодателите „ще трябва да се адаптират“ към това, че няма да могат вече да наемат нискоквалифицирана работна ръка от Европа.

„Трябва да изместим фокуса на нашата икономика настрани от необходимостта от евтина работна ръка от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестиции в технологиите и автоматизацията. Работодателите ще трябва да се адаптират“, се казва в съобщението.

„Важно е работодателите да спрат да разчитат на имиграционната система на Великобритания като алтернатива на задържането на работниците, продуктивността и по-широките инвестиции в технологиите и автоматизацията“, се казва още в него.

Каролин Феърбайрн, генерален директор на неправителствената бизнес организация на работодателите „Конфедерация на британската индустрия“ (Confederation of British Industry, CBI) заяви, че фирмите, работещи в областта на строителството, грижата за възрастни хора, хотелиерите и хранително вкусовата промишленост ще са най-засегнати от новата политика.

„В някои сектори ще има фирми, които ще се чудят как да наемат хората, необходими за функционирането на бизнеса им“, каза тя.

„Компаниите знаят, че наемането на хора от чужбина и инвестирането в техните умения и новите технологии не са (…) избор – и двете са нужни, за да се движи икономиката напред“, каза тя.

В съобщението на правителството се признава, че промените са „значителни“ за работодателите на Великобритания, но се посочва, че група от 170 хил. мигранти от страни извън Европейския съюз вече работят нискоквалифицирани професии в страната и такъв тип работна ръка ще продължи да може да се използва.

Освен това работодателите ще могат да наемат кадри сред европейци, които вече са в Обединеното кралство.

Точкова система

Според съобщението, работната ръка от ЕС и други страни, която желае да работи във Великобритания ще трябва да докаже, че има предложение за работа, а всеки работник трябва да говори английски. Освен това, за да кандидатства за виза, един работник трябва да покрива и необходимата годишна заплата, чиито минимум се очаква да е от порядъка на 25 до 30 хил. паунда (30-36 хил. евро).

Тази граница може да бъде понижена в специални случаи, което означава, че ако кандидатите все пак получават над 20,480 паунда (24,500 евро) ще могат да се класират за виза, ако могат да демонстрират, че са получили оферта за работно място, където има недостиг на кадри или ако имат подходящата диплома.

Комисията по миграцията, независима институция, част от вътрешното министерство, ще изготвя редовно лист от работни места, където има недостиг на кадри, които ще се включват в точковата система. Това ще улесни усилията на правителството да се справи с недостига на работна ръка в здравната система, например.

Междувременно повечето квалифицирани работници ще могат да влизат в страната и без оферта за работа, ако са одобрени от съответните органи и са получили достатъчно точки по новата система.

Вътрешното министерство представи и по-различен план, в който най-квалифицираните работници ще могат да влизат и без одобрение от институция в страната. От министерството все пак уточниха, че този план ще отнеме повече време за обсъждане, преди да бъде въведен.

Тази точкова система ще бъде въведена през януари 2021 г., но министерството на външните работи очаква тя да бъде усъвършенствана в следващите месеци и след като бъде въведена. Правителството обеща освен това, че времето за предоставяне на работна виза ще бъде намалено на два месеца.

На повечето европейски граждани ще бъде предоставена електронна виза и те ще трябва да използват онлайн система, за да докажат, че имат право да са във Великобритания, когато кандидатстват за работа или използват обществени услуги. Това вероятно ще се превърне в проблем, като се има предвид, че защитниците на правата на европейските граждани вече критикуваха плана на правителството да не предостави на европейците физически документи, а само електронни такива.
Духовниците, спортистите и артистите няма да попадат в точковата система и вместо това ще кандидатстват за виза по вече съществуващите начини, които се прилагат за неквалифицирана работна ръка. Европейците също така ще могат да посещават страната за период от шест месеца, без да имат право да работят.

Опозиционният министър на вътрешните работи в сянка Даян Абът критикува плана, като заяви, че компаниите в страната ще се затрудняват с намирането на работна ръка.

„Това не е точкова система в „австралийски стил“, което бездруго е безсмислена игра на думи на правителството“, каза тя.

„Това е система за имуществен ценз, която ще има толкова много изключения, за здравната система, за социалните грижи и за много сфери от частния сектор, че на практика ще е безсмислена“, каза още тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.