Великобритания одобри генетична технология за зачеване на „бебе от трима родители“

Британският регулативен орган по въпросите на раждаемостта в четвъртък даде зелена светлина страната да стане първата в света легално предлагаща процедури за зачеване с „бебе от трима родители“, предаде AFP. Председателят на Агенцията по оплождане и ембрионология при хората (HFEA)

Сали Чешир определи решението за одобряване използването на митохондриална генна терапия като „историческо и важно“ и „първото в света“.

Първото в света бебе, заченато по новата технология се появи в Мексико в края на септември. Тя дари с наследник семейство, което не е могло да се сдобие с такъв в продължение на 20 години заради генетично заболяване на майката.

Спорната все още технология, наречена "митохондриално донорство", е забранена в САЩ. Тя се състои в отстраняването на увредената ДНК от майчината яйцеклетка. Останалият здрав генетичен материал се прехвърля в яйцеклетката на "третия родител" - донор, която след това се опложда. Накрая детето наследява ДНК от двамата си родители и от донорската яйцеклетка.

Одобрението на британските регулаторни органи означава, че митохондриалното донорство ще може да бъде финансирано от Национална здравна служба на Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа