Великобритания планира да изгради военни бази в Азия и Карибския регион след Брекзит

Великобритания планира да изгради нови военни бази в Азия и Карибския регион след излизането от състава на Европейския съюз. Това съобщи министърът на отбраната Гавин Уилямсън пред вестник The Daily Telegraph, предава агенция TACC.

„Обръщам голямо внимание на въпроса как можем да увеличим максимално броя на нашите сили, създавайки възпиращи фактори, като същевременно осигурим британско присъствие. Ние проучваме такива възможности не само в Далечния изток, но и в региона на Карибско море“, заяви министърът.

Уилямсън не уточни точно в кои страни Лондон иска да създаде военни бази, но източник от обкръжението на министъра заяви, че тези държави може да бъдат Сингапур и Бруней в региона на Южнокитайско море, а също Гвиана и британската отвъдморска територия Монсерат в Карибския регион.

Според министъра на отбраната, Обединеното кралство трябва да покаже на другите страни, че тя отново се превръща в „глобална сила“ и се отказва от започнатата, през 1968 г., политика на ликвидиране на военните си бази, разположени „на изток от Суец“. Министърът смята, че отделянето от ЕС ще даде възможност на Обединеното кралство да играе „на международната арена ролята, която светът очаква от нея“ и значително да укрепи отношенията си с Австралия, Канада, Нова Зеландия, както и с карибските страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят