Великобритания се раздели с последната си колония в Африка

Резервоари с гориво на Диего Гарсия, където е разположена базата на американските военноморски сили.

Местното население е прогонено, за да се построи US военна база

Архипелагът е под контрола на кралството от 1965 г.

Британското правителство се съгласи да предаде суверенитета над дълго оспорваните острови Чагос - архипелаг от над 60 острова в Индийския океан, на държавата Мавриций в сделка, която осигурява бъдещето на стратегически важна военна база на САЩ, ползвана и от Великобритания, предаде Ройтерс.

Базата на осров Диего Гарсия, в която са разположени около 2500 души персонал, предимно американци, е играла ключова роля във военни операции, включително във войната в Ирак през 2003 г. и в продължителната война в Афганистан.

Британското лейбъристко правителство заяви, че без сделката сигурното функциониране на военната база е щяло да бъде застрашено. Като част от сделката Обединеното кралство ще запази суверенитета си над Диего Гарсия за първоначален период от 99 години.

Островите Чагос са в основата на така наречената британска територия в Индийския океан от 1965 г. насам, когато те са откъснати от Мавриций - територия на Обединеното кралство, която получава независимост три години по-късно. Чагос са последната британска колония в Африка.

Базата на американските военноморски сили в Диего Гарсия е построена през 70-те години на миналия век и осигурява това, което американските власти определят като “почти незаменима платформа” за операции по сигурността в Близкия изток, Южна Азия и Източна Африка.

Около 1500-те жители на островите Чагос бяха принудително разселени, за да се направи място за американската база, което организацията Хюман Райтс Уоч миналата година оприличи на “престъпления срещу човечеството, извършени от колониална сила срещу местен народ”.

В изявление на Белия дом се казва, че президентът на САЩ Джо Байдън е приветствал “историческото споразумение” за статута на островите Чагос. Той нарече базата “Диего Гарсия” жизненоважна за запазването на “националната, регионалната и глобалната сигурност”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа