Великобритания се сбогува с принц Филип (ВИДЕО)

Кадър от youutube/ The Globe and Mail

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-годишна възраст. Заради пандемията той ще бъде изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април.

Траурната процесия ще се проведе в замъка "Уиндзор". Не само коронавирусът е причина за промяна в протокола за погребението на принца. Той е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специален джип, с който да бъде превозен ковчегът му от "Уиндзор" до параклиса „Сейнт Джордж”, където ще бъде погребението.

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет Втора си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

Заради коронавируса гражданите са призовани да не се събират пред "Уиндзор", а да гледат церемонията по телевизията. Летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, ще спре работа за пет минути в часа, когато бъде обявена минута мълчание в памет на принц Филип.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа