Великобритания съветва младите да тъсят алтернатива на ваксината "АстраЗенека"

Британска експертна консултативна комисия заяви днес, че на хората на възраст под 40 години би трябвало по възможност да се предложи алтернатива на ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" заради малък риск от редки кръвни съсиреци, съобщи БТА.

Съвместната комисия за ваксинация и имунизация разшири възрастовия обхват на хората, които би трябвало да получат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека", включвайки и лицата между 30 и 39 години. По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години.

Според комисията съветът отразява ниското ниво на заразяване с КОВИД-19 във Великобритания и наличието на други ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна".

"След като равнищата на КОВИД-19 продължават да бъдат поставяни под контрол, ние съветваме на пълнолетните хора на възраст между 18 и 39 години, които нямат съпътстващи здравословни проблеми, да се предлага алтернатива на ваксината на Оксфорд/АстраЗенека, ако е налична такава и ако това не причинява забавяне на ваксинацията", каза Уей Шен Лим, председател на подкомисията за КОВИД-19 към съвместната комисия за ваксинация и имунизация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа