Великотърновската адвокатура чества професионалния си празник под мотото „144 години конституционализъм в България“

Адвокат Йордан Цветанов предложи да бъде допълнен чл. 154 от Кодекса на труда и Деня на Конституцията-16 април да бъде обявен за официален празник 

Великотърновската адвокатска колегия чества професионалния си празник-29 април под наслов „144 години конституционализъм в България“ като отбеляза и Деня на Конституцията и юриста -16 април. Събитието уважиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, конституционният съдия чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов, заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, областният управител инж. Георги Гугучков, директорът на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, заместник-директорът на Регионален исторически музей доц. Миглена Петкова, председатели и заместник-председатели на съдилища, съдии, адвокати и др.
"За адвокатска колегия – Велико Търново е изключително важно да отбележи двете дати, тъй като те символизират правовата държава, чийто основи се поставят от Конституцията й и незаменимата роля на адвокатурата за укрепване на правовия ред", заяви в приветствието си председателят на ВТАК Веселка Коева. 
Тя припомни, че четирите конституции, които има в историята си България – Търновската от 1879 г., Димитровската от 1947 г., Живковската от 1971 г. и Констутицията от 1991 година, отразяват политическите и икономически основи на обществото към конкретния исторически момент. 
"Именно в последната Конституция, приета от Великото народно събрание във Велико Търново, е обявен и статута на адвокатурата като свободна, независима и самоуправляваща се", подчерта адвокат Коева.
Десет табла със снимки, представяни в изложбата на празника, илюстрират тези процеси, а фотоси от Великото народно събрание от 1991 година от фонда на РИМ се показват за пръв път.
"Днешната среща бе не само повод да се поздравим, но и да се върнем към примерите на национално единство, които Велико Търново дава – с Търновската конституция, Независимостта, с раждането на идеята за Съединението. И преди 144 години българските политици са се карали, но в името на бъдещето на България и държавността са проявили разум и с уважаване на мнението на отсрещния са постигнали нужния баланс", подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Градоначалникът поздрави адвокатите от колегията и подчерта, че са наследници на едни от най-видните строители на съвременната българска държавност – с този авторитет са се ползвали търновските адвокати след Освобождението.
Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев каза, че няма устойчива държавност без в нея да царува върховенството на закона. 
"Ние всички можем да се гордеем с това, че адвокатурата е записана в Конституцията. Самата Конституция не е само нормативен акт, но и извор на вдъхновение, защото в нея са записани основните принципи, които следваме в професията си", посочи Минчев.
Проф. д-р Милко Палангурски, който е един от най-задълбочените изследователи на конституционализма в България, бе категоричен, че каквато и да се случва в българската история, винаги в криза Конституцията спасява страната ни и даде примери през вековете за това. 
"Трябва да пазим Конституцията, за да пазим онова, което са ни завещали първостроителите", заяви проф. Палангурски. 
Той определи адвокатите като стожери на демокрацията и призова за по-голямо просвещение по въпросите на конституционализма сред младото поколение.
"Когато чуя, че един четвъртокласник например носи маршалски жезъл и иска да е президент, ще мога спокойно да приключа кариерата си, надявам се това да не е далеч в бъдещето", изтъкна проф.Палангурски.
Адвокат Йордан Цветанов направи предложение пред зам. председателя на Парламента да бъде допълнен  чл. 154 от Кодекса на труда и 16 април да бъде обявен за официален празник в Република България. 
"Развълнувам съм и вярвам, че това ще стане, защото този празник отдавна е приет от обществото", каза Йордан Цветанов.
Проф. Атанас Семов разкри пред присъстващите своите практически наблюдения и предложения за ролята на адвоката за определяне на приложното поле на правото на Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони