Великотърновският музей откри в Букурещ изложба с уникални фотоси от Руско-турската война

Емил Врежаков с Руксандра Ламбру и Каталина Пую – лектори във Факултета по чужди езици и литература в Букурещкия университет и организатори на събитието. Снимки-РИМ-Велико Търново.

Регионалният исторически музей във Велико Търново представи в Букурещ изложба „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война”.

Изложбата бе открита на 14 май от Емил Врежаков - уредник в отдел „Нова и най-нова история”.Тя е част от Седмицата на славянската култура, организирана от факултета по чужди езици и литература в Букурещкия университет, съвместно с посолствата на славянските държави, между 14 и 18 май. Събитието се проведе в присъствието на Явор Стоянов – съветник в службата по култура, образование и наука в посолството на Република България в Румъния и Любомир Николов – генерален секретар на Демократичният съюз на българите в Румъния.

Експозицията е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Сан Стефанския мирен договор и съдържа 59 изображения. Представени са гравюри, публикувани от френското издание „L’Univers illustre” по време на войната. Част от тях са слабо познати в обществото, както в България, така и в Румъния и са предоставени за разпространение от българското Национално движение „Русофили”. В изложбата са използвани и копия на снимки направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.

Акцентите в изложбата са посветени на посещението на ген. Радецки, великия руски княз Николай Николаевич и руски войски в старата българска столица Велико Търново през 1877 г., както и на участието във войната на Румъния. Във фокуса попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, военният щаб на румънският крал Карол I, позициите на руската артилерия при Корабия, български доброволци участвали в сраженията, освобождението на българските градове, парада на победата на руските войски над Турция, проведен в Букурещ след края на войната и други.

Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България