За „Мис България” и българската неугодия

Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Премиерът Борисов към студентите: Днес се забавлявайте добре, а от утре учете, за да имате мечтаното бъдеще

Гърция oтпуcкa eднoкрaтнa пoмoщ oт 700 eврo зa бeзрaбoтни и хoрa c ниcки дoхoди, касае и българи

Три пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие Продължават извънредните проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

Връчиха наградите „Георги Черняков”

Медведев: Русия не може да спре доставките на газ през Украйна

Защо порно звездите се изповядват най-бързо?

Украйна постигна споразумение с МВФ за заем от около 5,5 милиарда долара

Засилено полицейско присъствие в курортите и по пътищата на студентския празник

Челна катастрофа между кола и автобус край Сливница

Велико Търново е сред петте водещи IT центъра в България От Старата столица започна инициатива „Моята мечта за моя град“

Велико Търново даде старт в България на инициативата „Моята мечта за моя град”, чийто създател е българският вродепутат Ева Майдел /ЕНП/. Голямата зала на общината едва побра желаещите да се включат в дискусията, а сред тях бяха много млади хора, студенти и ученици, представители на институции и различни организации, общественици. Своя път в предприемачеството споделиха програмистите Светлин Наков и Невен Боянов. Те бяха категорични, че по ниво на IT сектора Велико Търново е сред петте водещи центъра в страната. Модератор на срещата, продължила повече от два часа, бе Ники Кънчев.

Дискусията бе открита от кмета на Старата столица Даниел Панов, който благодари на Ева Майдел, че именно от Велико Търново, където преди 140 години е приета първата българска конституция – Търновската конституция, започва тази полезна за обществото инициатива. „Ева Майдел е голям приятел на нашия град. Заедно с нея преди три години изготвихме анализ на пазара на труда. В резултат днес имаме оптимизирана връзка между образованието и бизнеса, в нашите училища вече има успешни професионални паралелки“, коментира Даниел Панов.

Градоначалникът призова младите хора да бъдат активни и инициативни, да инвестират в своето образование, да бъдат предприемчиви и да не се страхуват да споделят вижданията си за бъдещето на Велико Търново. „По-добрият облик на града е смисълът на всички проекти, които реализираме. Да – на много места улиците са разкопани и това създава трудности, но целта е да решаваме проблеми, трупани от десетилетия. Най-важното е да съхраним културно-историческото наследство и богатство“, продължи Панов.

Ева Майдел сподели, че инициативата „Моята мечта за моя град” има за цел да провокира активността на хората в страната. „България има нужда от мечтите на българите. Велико Търново е град, който дава възможности на хората да реализират своите идеи. Важно е заедно да начертаем пътя, по който ще вървят бъдещите поколения”, каза Ева Майдел. И тя подчерта, че образованието, амбицията и трудът са водещи фактори, за да успее едно предприемчиво начинание.

Водещият български програмист Светлин Наков сподели своята мечта – България да се превърне в една своеобразна Силициева долина, а защо тя да не бъде и във Велико Търново. Той даде висока оценка на IT-сектора в града и го нареди сред най-добрите в България. По думите му, образованието и предприемачеството, което бе унищожавано по време на социализма, са ключът към успеха. „Инвестирайте в себе си, за да имате свободата”, обърна се към младите хора Светлин Наков. Невен Боянов обобщи, че над 1200 от работещите великотърновци вече са заети в IT сектора.

Ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов припомни, че една от най-търсените специалности е софтуерното инженерство, а бизнесът вече активно си сътрудничи с висшето учебно заведение. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” става все по-атрактивен и за чуждестранните студенти, подчерта проф. Бондожлов.

Своите виждания, идеи и предложения за бъдещето на Велико Търново и България споделиха десетки от присъстващите, включително областният управител проф. Любомира Попова, учители от региона, ученици, млади хора и др.
Област за прикачени файлове

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.