Велико Търново разширява партньорството си с Американското посолство

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството между старопрестолния град и Американското посолство. Това стана по време на двустранна среща, провела се в общината, а сред набелязаните сфери бяха образование, култура и туризъм, икономика.

Посланик Ерик Рубин остана впечатлен от ръста на американски туристи - само за деветмесечието те са над 50 000. Той обясни, че по програма фондация „Америка за България“ може да финансира проекти в областта на културно-историческото наследство. Даниел Панов отговори, че с общинската администрация ще разгледат подобна възможност за нова реставрация на паметници на културата. Н. Пр. Ерик Рубин добави, че вече е посещавал Велико Търново като турист и още тогава е останал с много добри впечатления от развития сектор на туризма, както и от силните военни традиции на града.

Панов и посланик Рубин коментираха доброто икономическо развитие на Велико Търново, напредъка в сферите на туризма и на леката промишленост, рекордно ниската безработица, възможностите за американски инвестиции. Съединяването на магистрала „Хемус“, което реално може да се случи до 2022 година, предстоящото строителството на аутобан „Русе – Велико Търново“, както и концесията на Летище Горна Оряховица засилва допълнително потенциала на Старата столица и региона за инвестиции.

Добри думи посланикът каза за възстановеното обучение на медицински сестри и акушерки, за Великотърновския университет и срещата му със студенти и преподаватели.

През вчерашния ден Даниел Панов и Ерик Рубин посетиха Кризисния център за деца, станали жертви на насилие, който се намира в с. Балван. Младите хора зарадваха гостите с чудесни фолклорни изпълнения. Директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова запозна посланик Рубин с работата на социалната услуга, добрите практики и акцентира върху доброто сътрудничество между институциите в името на децата.

Едни от последните резултати от доброто партньорство между Община Велико Търново и Посолството на САЩ са ремонтите на покрива на детска градина „Пролет“ в нашия град и на детската градина в с. Церова кория, също на кухнята и на столовата в детската градина в Килифарево, гостуванията на Американския армейски оркестър в Европа и на прочутата формация Wings of Dixie.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони