Веселин Стоянов от Българската търговско-промишлена палата: Превозвачите започваме протести

Превозвачите започваме протести. Ще изкажем нашето недоволство с поетапно включване на всички останали браншове. Това каза за БНР Веселин Стоянов от Българската търговско-промишлена палата, управител на компания за превоз на палетни пратки и транспортни услуги.

"Настроенията в бранша са много екзалтирани. Ние, като една част от икономическия живот на България, имаме чисто икономически искания, които за съжаление в последните дни правителството се опитва да ги политизира и да ги направи леко пошли и жълти. Първото искане е за намаляване на акциза върху горивата наполовина за поне месеца. Заедно с намален биокомпонент това би довело до намаление с 45 стотинки на цените по бензиностанциите“, каза Веселин Стоянов.

По думите му, само заради биокомпонента цената се вдига с 12 стотинки.

„Друго искане е свързано с обхвата на тол системата и тол таксата като начин на изчисление, защото тя дава огромно влияние върху себестойността на транспорта, а оттам – и на всички продукти, които купуваме ежедневно, допълни още Стоянов.

„Ясно разделяме вдигането на цените на петрола на две – какво бихме направили ние с цената на петрола и какво ни е дадено отвън поради цените на борсите и вследствие на глобални процеси. Държим да направим това, което е в нашите възможности, в нашите ръце. Другото е привнесен проблем. Искането на оставки е по чисто икономически причини. Очакваме, че след като един бранш, който носи 20% от брутния продукт на държавата, застане пред прозорците на Министерския съвет, то да излезе някой и да го уважи най-малкото, да попита защо сме там, а не да чуваме подмятания, кулоарни. Това нагнетява напрежение, което рано или късно ще доведе до много по-сериозни действия от страна на хората“, коментира Веселин Стоянов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика