Ветеринари искат оставката на Порожанов

Земеделското министерство им дължи 8,5 млн. лева за имунизации на животните

Частните ветеринари искат оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, защото ведомството им дължи пари за извършени от тях имунизации на животните.

Сумата е 8,54 млн. лева, с близо 1 милион повече от миналогодишната. В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз предупреждават, че ако до края на август земеделското министерство не внесе за разглеждане и гласуване от ДФ “Земеделие” дължимите средства да бъдат изплатени, в началото на септември ветеринарите започват национални протести.

Именно този един милион е довел до забавяне на изплащанията, твърдят ветеринарите, като уточняват, че на 31 юли са получили обещание, че плащанията ще станат по най-бързия начин.

“Заработените средства са за първото полугодие до 30 юни”, обясни Димитър Цанков, заместник-председател на съюза. Преди две години от съюза и ръководството на фонд “Земеделие” и Българската агенция по безопасност на храните са постигнали споразумение вложените от регистрираните ветеринарни лекари средства да се възстановяват два пъти годишно – до края на месец юни и в края на годината.

Досега това се спазваше, пишат в писмата си от съюза. “Нямаме сигурност кога ще стане плащането - дали няма да е септември, октомври, ноември, декември - никой не казва”, обясни Цанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес