Ветеринар: Ако имаше зараза, да беше пламнала

В Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни, а по-скоро става въпрос за замърсяване на пасищата.

Ако имаше чума, да беше пламнала из цялата страна и да стигне дори до Румъния и Сърбия. Това каза ветеринарният лекар Пламен Пасков пред журналисти. “Инкубационният период е от 3 до 7 дни, а симптомите са сериозни и могат да се видят от всеки стопанин. Смъртността при козите е 90%, а това означава, че през изминалите 34 дни от първите съмнения в Странджа, досега да не са останали здрави животни в района”, допълни той.

Пасков заяви, че в Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни, а по-скоро става въпрос за замърсяване на пасищата.

“Нашите пасища могат да се замърсят от изпражненията на хищници, които са били на територията на Турция и там са се хранили с трупове от ваксинирани животни. Пасейки, овцете и козите у нас, те поглъщат частици от тях и имунната им система реагира при срещата с ваксинален продукт”, коментира ветеринарният лекар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България