Вечер на етно вината организират за първи път в Пловдив

Вечер на етно вината се организира за първи път в Пловдив в навечерието на фестивала "Дефиле на младото вино", който ще се проведе от петък до неделя в Стария град. Домът на етносите (Ethno House Plovdiv) ще представи тази сряда автентични и малко познати бутикови етно вина, а ценителите ще могат да дегустират специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани и с историята на Пловдив.

За първи път пловдивчани ще могат да дегустират марково бутиково вино, направено от българско грозде, но по руска рецепта. Вината, които ще представи GRAPE HILL - чист мавруд, мавруд и рубин и мавруд с каберне фран - са сухи вина, които се произвеждат от грозде, отгледано в Тракийската долина. Специално участие във Вечерта на eтно вината ще имат турски вина, отлежали в 225-литрови френски дъбови бъчви.

вечер на Етно вината Пловдив

Посетителите ще имат възможност да опитат Нариндже-Шардоне на известната изба KAVAKLIDERE, от реколта-2012 - един изключително ценен купаж в съотношение 60%-40% в полза на нариндже. Сортът дава на виното изключително богата палитра от плодови аромати на цитруси, жълти плодове и флорални тонове. При дегустации се допълва идеално с риба на пара, морски деликатеси или паста с бял сос. Хилядите туристи, които посещават Кападокия всяка година, търсят точно тази автентичност, която получават, докато опитват вина, направени от сортове, характерни само за разнообразния микроклимат на Анатолия и почти непознати на света.

Нужната доза феерия в тази специална вино вечер ще дойде с полъх от Италия. Повечето италиански вина се произвеждат по модерна технология, но на Ботуша ревниво пазят вековните си традиции във винопроизводството. Италия e известна със стотици марки вина от 240 различни географски наименования за произход. В Южна Италия традициите в лозарството и винарството датират още от бронзовата епоха, а най-добрите вина и до днес са тези от Сицилия. В древността гърците са наричали земята на Апенинския полуостров "страна на виното".

Най-популярните винопроизводители също разчитат на местни сортове като Пино Гри, Пино Ноар, Неро Д`авола, Катарато, Вионие и др.  Сред най-разпространените сортове лозя е червеното грозде Санджовезе от Тоскана, която също е осеяна с лозови масиви. А най-много ежедневни вина-бели, червени и розе се произвеждат в североизточната част на страната. Най-добрите бели вина пък идват от района на Фриули (Северна Италия), където Мерлото, Кабернето и Шардонето, се смятат за едни от най-добрите в света. Какво са избрали за пловдивската публика италианските приятели на Ethno house, ще остане изненадата на вечерта.

По време на Вечерта на етно вината "Wine bridges" ще представи три реколти от водещия за производството на червени вина македонски сорт вранец - "Неукротимият жребец" 2011 г.,  "Свободният жребец" 2012 г. и "Благородният жребец" 2013 г.  Гроздето е отгледано в най-големия и познат лозарски регион в Македония - Тиквеш, лозе "Попова Кула". Вранец означава черен, силен, мощен кон, а вината от този сорт, чиято родина е Черна гора, се характеризират със сила, потенциал, мощ и страст за живот.

Историята разказва, че първата винарна в света е била открита преди 6100 години в Армения, затова Вечерта на етно вината не може да мине без елексир от тази държава, в която и днес 90% от виното се произвежда само от местни сортове. Арменската общност под тепетата предлага на ценителите вино от нар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони