Видинският кмет кани китайски инвеститори в крайдунавския град

Видинският кмет д-р Цветан Ценков е предложил китайски инвеститори да се насочат към района на крайдунавския град. Това е станало в разговор чрез видеоконферентна връзка на градоначалника с китайския посланик в България Дун Сяодзюн, в който е изтъкнато геостратегическото положение на Видин, през който минават два от големите транспортни коридора.

В разговора са участвали и търговският съветник Уан Сюкун и културният съветник Гуан Син. Целта на беседата е била да се поставят основите на съвместни бъдещи инициативи, информират от администрацията. 

Негово превъзходителство Дун Сяодзюн е благодарил за поканата да посети града и уверил, че ще посети Видин веднага след като епидемичната обстановка позволи това.

Видинският кмет е отправил покана за участие на китайски изпълнители в Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, чието второ издание ще се проведе в началото на септември. Той предложил също под егидата на посолството през февруари догодина Видин да бъде домакин на събития послучай Китайската нова година, за да  се запознаят  местните жители с китайската култура. По силата на международна спогодба, по програма на институт „Конфуций“, в елитната гимназия „Цар Симеон Велики“ се изучава китайски език и посланикът е изявил желание да посети школото.  

Дипломатът е обяснил, че всяка година интересът им към Централна и Източна Европа се засилва и в тази връзка Видин представлява потенциален интерес за гражданите на Китай и трябва със съвместни усилия да бъде промотиран. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони