Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Вижте в кои университети взимат най-високите заплати

Сред 33 държавни университети в България най-висока е средната брутна работна заплата в Икономическия университет във Варна – 2061 лева, като тя е повече от два пъти по-висока от най-ниската, която е в Минно-геоложкия университет /МГУ/ в София – 860 лева. Данните за средните брутни работни заплати в държавните висши училища са към декември 2016 г. и те са включени в сравнителния анализ за състоянието на държавните университети, направен и представен от Синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ, цитирано от БНТ.

Според данните на второ място е Медицинският университет в София със средна брутна работна заплата от 1995 лева, следван от Медицинския университет във Варна – със 1849 лева, и от Медицинския университет в Пловдив – с 1585 средна брутна работна заплата. По този показател УНСС е на осмо място с 1342 лева, а Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на 16 място – със 1193 лева средна брутна работна заплата.

Анализът показва, че в четири от държавните висши училища средната заплата е под 1000 лева, което се отчита като крайно негативна тенденция за сектора на висшето образование. С най-ниски доходи са работещите в МГУ – 860 лева, в Химикотехнологичния и металургичен университет /ХТМУ/ – 892 лева, в Университета за архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ – 966 лева, и във Висшето строително училище /ВСУ/ „Любен Каравелов“ – 980 лева.

 

Въз основа на групирането на 33-те държавни висши училища по ключовите показатели – брой на студенти, брой на преподаватели и по средна брутна работна заплата, анализът формира четири основни „типа“ университети.

Първият от тях е за университетите с относително малко преподаватели, но обучаващи голям брой студенти срещу високо заплащане. В тази категория са УНСС, Пловдивският университет, Югозападният университет и Икономическият университет във Варна.

Вторият „тип“ висши държавни училища се характеризират с относително много студенти, обучавани от голям брой преподаватели, но с относително ниско заплащане. Сред тях са Софийският университет и Техническият университет в София.

Третият „тип“ са държавните висши училища с малко студенти, обучавани от малко преподаватели, но при високо заплащане. В тази категория попадат Медицинските университети в България.

Всички останали държавни университети са в четвъртия „тип“ висши училища, които са с малко студенти и с малко преподаватели, но те са с относително средно или ниско ниво за заплащането, сочи анализът на КНСБ.

Изследването обхваща 33 държавни висши училища в България, като не включва трите военни университета у нас, както и 14-те частни висши училища. В него не са включени също Академията на МВР и БАН.

Общо през учебната 2016/2017 година по държавна поръчка у нас са се обучавали 159 548 студенти.
Анализът показва, че през учебната 2003/2004 г. преподавателите в държавните висши училища у нас са били 12 917, а 13 години по-късно, към декември 2016 г., те са били 12 899. Според тези данни има устойчивост на заетите преподаватели в българските държавни университети през годините, се отбелязва в анализа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.