Вижте доколко социолозите познаха резултата от двубоя Фандъкова-Манолова

Изборите минаха и вече можем да направим любопитната равносметка доколко се сбъднаха прогнозите, които социологическите агенции направиха, на база своите проучвания по време на кампанията, за изхода от битката между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София.

Според данните на ЦИК при близо 50% преброени протоколи от ОИК в понеделник вечерта кандидатът на ГЕРБ и СДС получава 36.5% от гласовете срещу 27.5% за опонентката й. Тоест, разликата между двете към момента е 9%.

Дистанция от около 2,5% в полза на Мая Манолова отчете "Маркет Линкс" в проучване, представено на 3 октомври по БТВ. Агенцията обяви 27,4% подкрепа за Манолова и едва 25,8% за за Фандъкова.

На 23 октомври "Център за анализи и маркетинг" позна, че кметът Йорданка Фандъкова ще има преднина от около 9 процента пред претендента Мая Манолова. Според резултатите от тяхното проучване Фандъкова има подкрепа от 40,1 на сто, а Мая Манолова - 31,2%.

На 24 октомври "Барометър България“ даде 30,2% на Фандъкова срещу 20,7% на Манолова - или точно 9,5% разлика.

"Сова Харис" прогнозира, на 20 октомври, че досегашната кметица на столицата би получила 31,2% от всички гласоподавателите на общината, а бившият омбудсман – 24,7% - 6,5% разлика. На втория тур очакванията, на база проучването, извършено от агенцията по поръчка на "Труд", са Фандъкова да вземе 37,6 на сто, а опонентката й Манолова – 28,5%.

Данните на "Медиана" на 20-ти октомври показаха леко преимущество от 3,5% за Йорданка Фандъкова (27,8%) пред Мая Манолова - с 24,3 на сто.

На база резултатите от проучване, проведено в периода 3-7 октомври, "Алфа Рисърч" обяви, че Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в 36,3% от гласовете, срещу 34,6% за Мая Манолова - под 2% разлика.

Коментари

Задължително поле