МВР: Турция пуска само турски граждани на границата

Оперираха дистанционно чрез робот пациент със съмнение за коронавирус

Германски учени: Едва 6% от случаите на коронавирус са разкрити Истинският общ брой на заразените е достигнал няколко десетки милиона

Какво е кафе 5 в 1?

Наредба в Бургас може да забрани секс на плажа

Николай Василев: По-добре да няма държавни банки

Доц. Ангел Кунчев: Изследвахме 1016 полицаи, само 9 имат антитела Рано е да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, констатираха от щаба

938 починали за денонощие във Великобритания За пореден ден Италия отчита намаление на броя на починалите

Ремонт затваря едната лента на тунел „Траянови врата“

30 нови заразени с коронавирус за денонощието, общо стават 611 Излекувани вече са 48 българи

ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Вижте какви са мерките на Софийския оперативен щаб срещу коронавируса

Снимка: Денислав Стойчев, архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова изнесе информация пред Столичния общински съвет за действията на Софийския оперативен щаб срещу коронавируса и организацията на СО.

Публикуваме цялата информация, изпратена до медиите от пресслъжбата на Столична община, без редакторска намеса:

„Използвам възможността да Ви запозная с работата на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19, с предприетите мерки и тези, за които имаме готовност.

По моя заповед създадохме временния оперативен щаб на София в момента, в които беше създаден националния щаб. Лично аз съм в постоянен контакт с ген.-майор проф. Мутафчийски, министър Ананиев и министър Маринов, като целта ни пълен синхрон и координация на всички институции на територията на Столична община. Предприехме тези действия, защото тук всички мерки се отразяват на живота и работата на милиони хора и мащабите, в които работим са огромни.

Най-важно е да бъдем отговорни и добре организирани, това е и начинът да покажем на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не изпадат в паника, защото в такива ситуации тя е най-лошият съветник, като в същото време да сме дисциплинирани и отговорни.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.
Ситуацията е динамична, затова моля да е ясно, че говорим за ситуацията в момента.

На територията на града са и лабораториите, които изследват, както пробите от София, така и такива то страната. Аз лично съм в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на софийския оперативен щаб. Това ни дава възможност да действаме оперативно и с всички възможности, които имаме заедно, както и да указваме помощ и съдействие на държавните болници при необходимост.

При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница „Пирогов“ в мерките по дезинфекция. По молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта беше в много кратки срокове да се възстанови работата на „Пирогов“, което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт.

Столична община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. От снощи има издадено разпореждане от министъра на здравеопазването към директорите на регионалните здравни инспекции, от днес сутринта има издадена заповед от д-р Пенчев и вече започва организацията за преминаване на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекционзи отделения, продължават да работят. Най-големите болници – ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница – ще продължат да приемат най-тежките случай.

Втора градска болница има капацитет да разкрие 50 легла, като това ще става на етапи според нуждата и осигуреността с медицински персонал.

Едно от най-важните неща, които искам да подчертая и пред вас, това е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита. В тази посока са мерките, които предприемаме в следващите дни.

Провела съм разговорите с Министерство на здравеопазването и има варианти за осигуряване на приходите на болницата за този период. В момента, в който имаме готовност, ще ви запозная в конкретика, защото и аз, и вие, като общински съветници, имаме отговорност към дейността на нашата болница, която успяхме да стабилизираме в последните години.

Към момента мерките, които сме предприели и които са в действие, са следните:
Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвай и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.

Тази сутрин по предложение на ЦГМ взехме и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.

На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.

По моя заповед е въведен строг контрол на входа на детските градини сутрин, като се проверяват както децата, така и персонала. За да избегнем някои опити за заобикаляне на правилата, съм разпоредила медицинските сестри да могат да връщат деца с вирусни симптоми, дори и когато разполагат с медицински бележки.

На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове. В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие „Социален патронаж“, който доставят храна и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група, са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.

До понеделник училищата в София остават затворени, като причината е заболеваемостта от вирус тип В, на територията на общината. Д-р Пенчев, директор на Софийската регионална инспекция, ежедневно ме информира за заболеваемостта и своевременно ще дадем информация за училищата от 16 март.

Всички културни и спортни масови прояви на Столична община са отменени. Видяхме решение на общински театър „Възраждане“, който изигра една от постановките си лайф във социалните мрежи и събра 3500 зрители. Да, това не носи приходи, но показва съпричастност. В момента подготвям и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.

В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия – театри, кина, концерти – да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.

От софийския оперативен щаб сме поискали от търговските обекти, банки и други институции, които работят с клиенти да извършват дезинфекция по 4 пъти.

Заповед с указания за действие съм изпратила и до общинските търговски дружества, чиято дейност е свързана с работа с граждани и събиране на хора.

В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.

Общинският съвет има право да обсъжда мерки, които да обезпечат работа му. Готова съм да разгледаме вашите решения и да се съобразим с тях. Моята позиция е, че работата трябва да продължава при засилена лична хигиена, защото личната сигурност сега е сигурността на всички останали.

Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.

Мерките, които въвеждаме определено са свързани с някои ограничения, но тяхната цел е да запазим здравето и живота на нашите съграждани. Важно е да слушаме експертите и да се съобразяваме с тяхното мнение. Следим и опитът на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения.“

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.