Вижте какви съобщения показа Борислав Велков, който трябваше да замести Боршош в НДК

Скандални съобщения с указания как да се нагласи обществената поръчка за ремонта на НДК показа във фейсбук Борислав Велков, председател на експертно консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден от Лиляна Павлова.

Синът на депутата от гражданската квота на БСП Славчо Велков е специализирал в European venue management institute, базиран в Лондон и Франкфурт, изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, конгресни и интегрирани инфраструктури и е работил в управленския екип на "Арена Армеец". Той беше избран да замести уволнения от Павлова Мирослав Боршош, преди премиерът Бойко Борисов да се ангажира със спасяването на Боршош.

"В качеството си на председател на СД на НДК и отговорен към професионалните ценности, ще Ви кажа, че заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и КУЛТУРАТА в него е фалирала! Без визия, без бизнес план ( а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини! Много са!", написа Велков.

"Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на “холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията и никой не го оспорва, но всичко си има цена! За да не се отвличам, ето и малко общи цифри като начало: загубата на дружеството за 2015 г. - около 9,3 млн. лева, 2016 г. - 8,5 млн., 2017 г. - 3,4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара", разказва Борислав Велков.

"Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих обобщил така - то е с показатели на фалит. Още по-зле дори - наличните пари са вече предварително похарчени, защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата ( и браво за търпението и усилията, които се полагат), която в момента се чуди как да адаптира и ремонтира НДК за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото общество, каквото е предстоящото Председателство на България през 2018 г.", обяснява Велков.

"В момент, в който цялата държавна машина е впрегната да проверява и одитира, а държавното обвинение в лицето на прокуратурата е в НДК в топлата петъчна вечер в 17.30 часа, с решение на “КУЛТУРНИЯ” са уволнени със смешни мотиви деловодителките на НДК, защото нямали “висше”, а тези достойни жени са там от 1986 г.(човешки съдби са това). И е сменен патрон на врата, и не само, и никой не знае какво точно се е случило през уикенда и в кой е бил ключа. Съмнявам се в последното. А вчера е имало дистанционен опит за източване на информация от сървъра. Блокиран е, слава богу", пише още Велков.

"Вчера меринджеят Ви излъга хладнокръвно. Излъга всички по веригата. Всъщност последните два месеца бяха тези, през които процесите се ускориха във всяко едно отношение. Никога и никой не го е принуждавал да подписва каквото и да било под натиск (Виж по-долу в картинките Кой Кого натиска)", разказва Борислав Велков.

Той публикува съобщения от телефона на Иван Беров от техническия екип на НДК, който е имал смелостта да покаже какви указания са давани от ръководството, оглавявано от Боршош, в отсъствието на Велков, за да се нагласи обществената поръчка за ремонта на двореца на културата.

Коментари

Задължително поле