Вижте какво предлага ДПС за финансирането на партиите

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС. Снимка: Пламен Стоименов/Архив

0 лв. субсидии, безлимитни дарения от хора и фирма, а със спестеното - безплатни ясли и детски градини за всички

Предложенията на ДПС за промяна в модела на финансиране на партиите вече са публикувани. Те са внесени от председателя на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов между първото и второто четене на промяната в Закона за държавния бюджет за 2019, внесена от Министерския съвет, която предвижда субсидиите да се намалят на 1 лев на действителен глас.

ДПС предлага 11 лв. субсидии до 30 юни и 0 лв. от 1 юли в Бюджет 2019.

В Закона за политическите партии движението предлага да се разреши без лимит финансирането на партиите от дарения и завещания от юридически лица и от еднолични търговци, както и да отпадне таванът от 10 000 лв. на година за дарения от физически лица.

Предвижда се и отпадане на ограничението, че партиите могат да получават за безвъзмездно ползване от физически лица само техни собствени движими и недвижими вещи, както и безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

ДПС предлага от 15 септември да се учреди Фонд "Строителство, ремонт и обучение в детските градини", който първоначално да се финансира със средства от спестените пари за субсидии и от бюджетния излишък, а по-нататък целево. Фондът да финансира градините и яслите да са безплатни за всички.

Движението добавя към законопроекта си и предложение за нулев ДДС за производство и разпространение на научна, художествена и учебна литература.

Коментари

Задължително поле