Вижте как ГДБОП атакува престъпна група за имотни измами (ВИДЕО)

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за имотни измами, съобщиха от пресслужбата на МВР. Лидерът и четиримата участници в групата са привлечени като обвиняеми. На трима от тях Специализираният съд е наложил мярка „задържане под стража“, на техен съучастник, дал показания пред съда, е наложена мярка „парична гаранция“.

https://www.youtube.com/watch?v=OjXolIDhhOk

Престъпната дейност на организираната група е установена след проведено близо седеммесечно разследване по оперативна информация за извършване на незаконна лихварска дейност. В процеса на предварителните действия е установено, че участниците са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами.

Изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, действала основно в района на столичния квартал „Люлин“. Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. Тогава пристъпвал към придобиване на жилището - чрез „бушони“ – хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. За това те получавали минимална сума. С така подготвените саморъчно написани завещания, лидерът пристъпвал към придобиването на чуждия имот, минавайки през няколко нотариуса, без да буди съмнение. Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници.

По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в квартала. В хода на проведената операция са извършени над 30 претърсвания на жилища и автомобили и лични обиски на лица, откъдето са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал. По думите на гл.комисар Ивайло Спиридонов установената организирана група е емблематична за такива, наблюдавани от ГДБОП.

Доказването на тяхната престъпна дейност е изключително трудно с оглед на факта, че няма подали жалба лица. Разкриваемостта им ще е приоритет в съвместната работа на ГДБОП и Специализираната прокуратура, уточни Иван Гешев- административен ръководител на СП, защото този сигмент е изключително чувствителен за хората. Ще продължат и действията по разкриването и на типа измамни схеми, при които след спечелено доверие на реални собственици, имотът им се продава и те остават на улицата, допълни Гешев. Той благодари на ГДБОП за положените усилия при събирането на доказателства в рамките на реализацията.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 209 от НК в Специализираната прокуратура. Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава, ще се изяснява и ролята на участието на служители от институциите, откъдето тя е получавала и събирала информация за чуждата собственост.

Коментари

Задължително поле