Вижте кои са 20-те най-застрашени професии заради Covid-19

Снимка: Булфото
Най-голям е относителният спад на наетите в хотели и ресторанти през второто тримесечие на тази година.

Пандемията с COVID-19 нанесе хаос на пазара на труда в цял свят и според нови данни от сайта за обяви Glassdoor щетите, нанесени в някои индустрии, може да бъдат необратими. Докладът разделя засегнатите от пандемия работни места на три категории: работни места, които няма да се върнат, докато коронавирусът не бъде овладян, работни места, които може да отнемат години, за да се върнат на предпандемичните нива, и работни места, които може никога да не се върнат.

Работните места, които вероятно няма да се върнат, докато COVID-19 не бъде контролиран, включват всички тези в личните услуги, включително всякакъв тип консултанти, специалисти продажби, дори са засегнати професии в здравеопазването – физиотерапевти, аудиолози и оптометристи. Координаторите на събития също са част от тази категория. Тези работни места може в крайна сметка да се върнат през 2021 г., стига да има ваксина.

Работните места, които може да отнемат години, за да се върнат до пълна заетост, включват тези в хранително-вкусовата и образователната индустрия - готвачи, рецепционисти, камериерки, професори и специалисти като логопеди, психолози.

Вижте кои са 20-те най-застрашени професии заради Covid-19 според процента на спад на новите обяви в тази сфера през октомври: 

Аудиолог

-70%

Координатор на събития

-69%

Промоутър

-63%

Оптометрист

-61%

Готвач

-56%

Асистент

-55%

Консултант по красота

-53%

Камериерка

-51%

Фризьор и гримьор

-50%

Треньор (танци,спорт)

-47%

Фризьор на домашни любимци

-41%

Физиотерапевт

-40%

Стажанти

-39%

Професор

-39%

Специалист по човешките ресурси

-37%

Личен асистент

-37%

Рецепционист

-35%

Фитнес инструктор

-34%

Специалист продажби

-34%

 

Коментари

Задължително поле