Вижте коя марка произвежда най-широките коли

Паркоместата започват да отесняват за съвременните автомобили

За последните три десетилетия леките автомобили значително са увеличили своите размери. През 1990 г. средната широчина на леките коли е била 1,68 м, а днес е 1,80 м, което означава „наддаване“ с 12 см или със 7,3%. За сравнение – дължината се е увеличила само 3,4% до 4,40 м. Това е знак, че новите местата в новите паркинги трябва също да бъдат по-големи.

С разширяването на пътническата кабина производителите осигуряват повече пространство и комфорт за пасажерите. Към днешна дата най-широките модели на европейския пазар предлага Ford (средна широчина 1,840 м), изпреварвайки дори луксозната марка Mercedes (1,840 м), показва проучване на Центъра за автомобилни изследвания към университета в Дуисбург. Първата позиция на Ford се дължи на многобройните ванове в гамата и на моделите с американски гени като Edge, който с разстояние между вратите 1,93 м е един от най-широките автомобили на европейския пазар.

Екпертите отчитат, че особено голямо е увеличението на широчината при градските коли. Например Opel Corsa е пораснала на широчина от 1,53 м на 1,75 м в последните 30 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили