Вижте музея за великденски яйца в Украйна

Украйна е дом на най-голямата Писанка (Великденско яйце) в света. Тя се появява в Карпатския регион и е създадена от човешка ръка. Върху нея са изрисувани геометрични шарки и е поместена в сърцето на прекрасния музей Писанка (Музей на великденските яйца).

Учените от Коломия събират уникална и богата колекция от образци на древното церемониално народно изкуство. Тя съдържа около 12 000 великденски яйца от различни региони на Украйна и по света. Външно музеят е направен под формата на яйце, а отвътре изглежда като космически кораб или храм.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от RETRIP<リトリップ>海外 (@retrip_global)

Писанката символизира преобразяването на живота и основните принципи на Вселената. Ценителите могат да четат и интерпретират символите върху великденските яйца, подобно на анализирането на даден текст или книга. Върху тях е изобразена система от знаци, но много по-стари и съдържащи повече мистика и история. Ако имате „очите“ и познанията можете да откриете „Пътят към Бога“, „Дървото на живота“, „Коленете на жената“, „Рогата на овена“, „Малките прозорци“, „Извитата ръка“, „Божията ръка“. Всеки символ има голяма духовна сила.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Наталі Макаренко (@natali_makarenko__)

Преди да създаде Писанка, нейният майстор трябвало да бъде чист не само физически, но и духовно (в никакъв случай да не е в кавга с някого). По-специално яйцето трябва да има жив ембрион и да е от черно пиле (да има специални магически сили). Водата, необходима за боядисването на яйцата, е необходимо да бъде взета от женски ръце. Жена трябва да тръгне на изток и никой не трябва да я вижда. Ако все пак се срещне с някого по пътя си, те нямат право да се поздравят. Великденското яйце трябва да се създаде така, че никой да не може да види процеса.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Heather Davis (@southjerseypysanky)

Украинците, които живеят в чужбина, без значение колко далече от родината, също създават писанки. Така в Коломийския музей Писанка се появяват великденски яйца от Полша, Румъния, Чехия, Канада, САЩ и др. Те са символ на невидимата духовна връзка с родна Украйна.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Надя КвітчукБІЗНЕС ОНЛАЙН (@nadiakvitchuk)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура