Вижте тайните на красивия Добрич 

Най-старите археологически останки на територията на град Добрич датират от епохата на античността. През ранното средновековие тук съществува за кратко време неукрепено старобългарско селище. Сегашният град възниква през ХVІ век под името Хаджиоглу пазарджик. Легендата разказва, че Добрич е основан от богатия търговец Хаджиоглу. Според историческите извори градът е създаден от огузки род със същото име. В тях той е споменат като малко село с 14 домакинства. Само след четвърт век в документите селото присъства вече като град, а след още половин столетие и като център на обширна каза. Разположен на важен стратегически път, свързващ центъра на Османската империя с отвъддунавските земи, Добрич бързо се превръща в оживен земеделски и търговско-занаятчийски център. А през ХІХ в. се прочува и със своя ежегоден панаир, който привлича търговци от всички краища на империята. 

Вижте забележителностите в Добрич, който задължително трябва да посетите!

 

1. Зоопаркът в Добрич

Зоопаркът е известен още като Център за защита на природата и животните в Добрич. Там, в естествeна срeда, се отглeждат над 30 вида животни като елeни, сърни, лaми, муфлoни, мeчки, фaзани, бизoни, вoдни и екзoтични птици. Сред най-впечатляващите обитатели са семейство Куни, Игор и техният син Калиман. Това да коне от породата Пржевалски. Тяхната височина надхвърля 130 см., козината им е гъста жълто-сива, имат малка грива и много рунтава опашка.

Мястото е уникално както за Бългaрия, така и за цяла Източна Европа. Това е първaта лицeнзирана зоологичeска грaдина в страната.

Посетителите могат да се насладят на изграденото езеро с плoщ 1200 кв. м, в което плават щъркeли, пеликaни и мускусна пaтица. Водопaдът зaвършва цялoстния вид на езeрото.

 

2. Градският парк „Свети Георги“

Всеки град има своя оазис за отмора – кът, в който човек се любува на природната красота, откъсвайки се от забързания ритъм на ежедневието. В Добрич това е градският парк в централната му част. Повече от 140 години мястото гостоприемно посреща своите посетители и им предлага уют и естествено великолепие. Още през далечната 1867 година общинският градски съвет на Хаджи Оглу Пазарджик отпуска 1380 гроша за закупуването на дървета. Тогава на скромните 15 дка е била изградена втората най-стара градина в България. Свидетели на това отминало време са шестте ясена, издигащи се в началото на парка, които са обявени за защитени.

 

3. Архитектурно-етнографският музей на открито "Старият Добрич"

Архитектурно-етнографският музей "Старият Добрич" е музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХв. Той също се намира в центъра на града. Някога на това място е имало чаршия, която към днешна дата е възстановена и местите майстори продължават многовековната традиция на своите занаяти. Според старите ръчни технологии с помощта на оригинални инструменти в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, везбарството, ковачеството, бъчварството, тъкачеството, златарството, абаджийството и други. В центъра на комплекса е реконструирана и старата часовникова кула, построена през ХVІІІ век.

В етнографския комплекс се организират фолклорни представления и демонстрации на старите български занаяти. Предлагат се и образователни програми за изработване на предмети по стара технология с традиционни народни инструменти. В изложбената зала на комплекса е представена постоянната експозиция "Археология на Добруджа" и е създаден Учебен музей. Той представлява частична възстановка на възрожденско училище от ХІХв.

 

4. Паметникът „Добротица“

Добрoтица е български болярин, самостоятелен феодал, владетел на Добруджанското деспотство и крепостта Калиакра от 1347 г. до 1385 г. Венецианските източници от късния 14-ти век пишат за Добротица като "деспот на българите". В град Добрич има паметник на деспот Добротица и квартал, носещ същото име.

 

5. Къщата музей „Йордан Йовков“

Къщата музей „Йордан Йовков“ е разположена в централната част на града. През 1976 г. тя е обявена за паметник на културата. По повод 117-годишнината от рождението на писателя е осъществена цялостна реставрация и консервация. В „Голямата стая“ на Абаджикольовия дом е възстановена обстановката от периода, когато младото семейство Йовкови е живяло там. В останалите две помещения е изложена музейна експозиция, посветена на Деспина Йовкова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура