Викове „Браво!“ за „Корсар“

Руски балетомани си сверяват часовниците с нашата постановка

Гастролът на Софийската опера и балет в Болшой театър продължава триумфално. След огромния успех на операта “Янините девет братя” на Любомир Пипков в събота, в неделя балетоманите бяха възхитени от нашия “Корсар”. Произведението по музика на Адолф Адам е популярно заглавие в Русия и дори в петък вечерта – ден преди българския спектакъл, се игра “Корсар” в постановка на Болшой.

Подобна ситуация – да бъдеш сравняван с трупата на Болшой театър, би стреснала мнозина. Но ето какво коментира директорът на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева: “Съдейки по безконечните аплодисменти след спектакъла на “Корсар” снощи, мога с радост да кажа, че балетът на Софийската опера покори върха – Москва. Колегите танцуваха брилянтно, вдъхновено и перфектно. Чувствам се горда с колектива , който ръководя. Колеги, бъдете здрави. Все по-нагоре и по-напред.”

Репетиторът на балета – примабалерината Маша Илиева беше по-лаконична. Тя просто пусна видеоклип от поклоните в края на “Корсар” с бурните аплодисменти е вековете “Браво” на руската публика.

“Доколкото знам, трупата на Софийската опера не е от най-големите – в нея танцуват 64 човека, коментира любител на балета след спектакъла. Не е лесно да се направи заглавие като “Корсар” с толкова малко хора. Но костюмите и сценографията хващат окото, а изпълнителите на главните роли са класни.”

Постановката, която Националната ни опера представи в Москва, е на Елдар Алиев, който е главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург. За същата постановка на балета на Адолф Адам през януари трупата ни получи престижната професионална награда “Златна лира”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура