Виктор Орбан: "Фидес" може да напусне ЕНП

„Фидес“, управляващата партия в Унгария, може да излезе от Европейската народна партия (ЕНП) заради разнопосчните сигнали, които получава, съобщи премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от Reuters.

ЕНП замрази членството на „Фидес“ през март заради антиимиграционните кампании на Орбан и, както посочват от еврогрупата, „ерозията на върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата“ под негово управление. Унгарската управляваща партия не получи покана за двудневната среща на върха на европейските дясноцентристи в Хърватия тази седмица.

ЕНП заяви, че ще изпрати група, която да проучи условията в Унгария и да реши дали да задържи „Фидес“ в редиците си, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Орбан обаче бе категоричен в изказването си пред общественото радио в Унгария в петък: „Запазваме членството си спряно. Чакаме ЕНП да изясни какви са възгледите и плановете й и тогава ще решаваме“, заяви той.

„Въпросът е дали новият председател (на ЕНП) може да спре завоя на ляво. Ако може, тогава имаме общо бъдеще. А ако не, тогава ще трябва да изградим друга политическа общност“, обясни той.

Коментари

Задължително поле