Хосписът в Елена за 10 години приел 600 болни и възрастни хора

Наказаха Вутов за 3 мача

Александър Манолев стана обвиняем за злоупотреби със средства от ЕС Определена му е гаранция от 100 000 лева

Синовете на богат бизнесмен били сред нападателите в Шри Ланка

По Великден в Бургас паркирането ще е безплатно

Реновират жп гарите „Подуяне“ и „Искър“ за 1,2 млн. лева

Смърт на магистрала и в църква

„Булгартрансгаз“ обяви търг за изграждане на две компресорни станции към интерконектора със Сърбия Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 351,6 млн. лева

Лом разказа историята си с великденски яйца

Вицепремиерът Марияна Николова на конференция в Унгария за 575-ата годишнина от Варненската битка

Лютви Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лева

Ева Лонгория в супер форма 10 месеца след като роди

ГЕРБ създава Председателски съвет с партиите, които подкрепиха евролистата

Румен Леонидов представи „Покаяние Господне“

ЦИК: Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване

Вим Вендерс: „Да създадем Европейска мечта” Знаковият режисьор участва в София в горещ дебат за дигитализацията на културното наследство

Вим Вендерс по време на дискусията

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство

Знаковият режисьор Вим Вендерс – създател и председател на Европейската филмова академия, участва в разгорещен дебат по проблемите за дигитализацията на културното наследство и възможностите на европейските творци в новата ситуация на Стария континент. Дискусията се състоя на 5 април в Дома на киното под мотото “Европа създава: Нови възможности за европейските творци” и беше модерирана от Жана Караиванова – директор на агенция “Национален филмов център”.

Жана Караиванова, Мария Габриел, Вин Вендерс и Боил Банов

След прожекцията на филма “Хотел за милион долара” (1999 г.), чиято великолепна режисура е на Вим Вендерс, започна разговорът, фокусиран върху горещите теми на творческия процес, защитата на авторското право, шанса за младите и таланта като необходимо условие за успех. Акцентите в дебата бяха дело на еврокомисар Мария Габриел. Тя изрази съжаление, че 94% от сваленото незаконно съдържание е с нарушени права. “Не мога да се примиря с тази цифра. Имаме много работа и на законодателно ниво, и на практика. Въведохме новата директива за авторските права в ЕП. В средата на април в Съвета на министрите на ЕС тя ще бъде окончателно приета. Европа вече постигна консенсус, че не може приходите да отиват само при разпространителите, а е справедливо да отиват при създателите на творческо съдържание. В член 13 е указано, че платформите ще носят отговорност при разпространение на авторско съдържание. За мен е ключова медийната грамотност, която трябва да стане задължителна в началните класове. Младите хора трябва да се научат, че зад всеки културен продукт стои труда на творец и е недопустимо да се сваля безплатно съдържание. Вече договорих създаване на платформа със значимите европейски филми, които да бъдат достояние за подрастващите, както и 30% по-висок бюджет за програма “Медия”. Моят призив е: предстоят няколко месеца на дискусии. Помогнете ни, не се колебайте да ни изпратите писмени предложения. Програмата “Медия” трябва да бъде оптимизирана: пет приоритета, които да дадат бърз резултат.”

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство: “Днес достъп до изкуство имат всички, всеки може да твори. Но талантът не е само да създадеш произведение на изкуство, а да същестуваш чрез него и да виждаш смисъл за себе си и за другите”.

Сред публиката имаше екзалтирани субекти, които провокираха и режисьора, и другите участници. Вендърс засегна множество теми, но най-важното за него се състои в обединяващата сила на глобалната идея: какво да вземем от миналото и как да го занесем в бъдещето: “Американската мечта е измислена от киното. Тя е продукт на европейците, които се заселват в Америка и я създават. Днес повече от всякога ние имаме възможността да създадем европейската мечта. Живеем на континент, на чиито начин на живот завижда целият свят. Днес с прехода от аналогова към дигитална технология можем да преоткрием тази мечта – за една Европа на културите. Дигиталните средства ще ни помогнат да съхраним културата. От години аз нямам права върху филмите си. Те принадлежат на самите себе си и на хората”.

Дебатиращите се съгласиха, че няма по-мощен инструмен от културата, която да преодолее етническите и религиозни противоречия.

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство: “Днес достъп до изкуство имат всички, всеки може да твори. Но талантът не е само да създадеш произведение на изкуство, а да същестуваш чрез него и да виждаш смисъл за себе си и за другите”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.