Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Вим Вендерс: „Да създадем Европейска мечта” Знаковият режисьор участва в София в горещ дебат за дигитализацията на културното наследство

Вим Вендерс по време на дискусията

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство

Знаковият режисьор Вим Вендерс – създател и председател на Европейската филмова академия, участва в разгорещен дебат по проблемите за дигитализацията на културното наследство и възможностите на европейските творци в новата ситуация на Стария континент. Дискусията се състоя на 5 април в Дома на киното под мотото “Европа създава: Нови възможности за европейските творци” и беше модерирана от Жана Караиванова – директор на агенция “Национален филмов център”.

Жана Караиванова, Мария Габриел, Вин Вендерс и Боил Банов

След прожекцията на филма “Хотел за милион долара” (1999 г.), чиято великолепна режисура е на Вим Вендерс, започна разговорът, фокусиран върху горещите теми на творческия процес, защитата на авторското право, шанса за младите и таланта като необходимо условие за успех. Акцентите в дебата бяха дело на еврокомисар Мария Габриел. Тя изрази съжаление, че 94% от сваленото незаконно съдържание е с нарушени права. “Не мога да се примиря с тази цифра. Имаме много работа и на законодателно ниво, и на практика. Въведохме новата директива за авторските права в ЕП. В средата на април в Съвета на министрите на ЕС тя ще бъде окончателно приета. Европа вече постигна консенсус, че не може приходите да отиват само при разпространителите, а е справедливо да отиват при създателите на творческо съдържание. В член 13 е указано, че платформите ще носят отговорност при разпространение на авторско съдържание. За мен е ключова медийната грамотност, която трябва да стане задължителна в началните класове. Младите хора трябва да се научат, че зад всеки културен продукт стои труда на творец и е недопустимо да се сваля безплатно съдържание. Вече договорих създаване на платформа със значимите европейски филми, които да бъдат достояние за подрастващите, както и 30% по-висок бюджет за програма “Медия”. Моят призив е: предстоят няколко месеца на дискусии. Помогнете ни, не се колебайте да ни изпратите писмени предложения. Програмата “Медия” трябва да бъде оптимизирана: пет приоритета, които да дадат бърз резултат.”

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство: “Днес достъп до изкуство имат всички, всеки може да твори. Но талантът не е само да създадеш произведение на изкуство, а да същестуваш чрез него и да виждаш смисъл за себе си и за другите”.

Сред публиката имаше екзалтирани субекти, които провокираха и режисьора, и другите участници. Вендърс засегна множество теми, но най-важното за него се състои в обединяващата сила на глобалната идея: какво да вземем от миналото и как да го занесем в бъдещето: “Американската мечта е измислена от киното. Тя е продукт на европейците, които се заселват в Америка и я създават. Днес повече от всякога ние имаме възможността да създадем европейската мечта. Живеем на континент, на чиито начин на живот завижда целият свят. Днес с прехода от аналогова към дигитална технология можем да преоткрием тази мечта – за една Европа на културите. Дигиталните средства ще ни помогнат да съхраним културата. От години аз нямам права върху филмите си. Те принадлежат на самите себе си и на хората”.

Дебатиращите се съгласиха, че няма по-мощен инструмен от културата, която да преодолее етническите и религиозни противоречия.

Министър Боил Банов акцентира на свободата на правене на изкуство: “Днес достъп до изкуство имат всички, всеки може да твори. Но талантът не е само да създадеш произведение на изкуство, а да същестуваш чрез него и да виждаш смисъл за себе си и за другите”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.