Вино за царската трапеза избираха на Трифон Зарезан в Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров показа, че и от лозя разбира и участва в ритуала по зарязване на масивите в Овчарово.

С възстановка на ритуал дегустация за избор на вино за царската трапеза отбелязаха Трифон Зарезан винопроизводителите от търговищкото село Овчарово.

Царски пратеници дегустираха вина в Овчарово, за да изберат най-доброто за трапезата на владетеля. Възстановката изиграха от клуб "Възраждане"
Царски пратеници дегустираха вина в Овчарово, за да изберат най-доброто за трапезата на владетеля. Възстановката изиграха от клуб „Възраждане“

В ролята на царедворци, изкусни познавачи на гроздовите елексири, влязоха участници в Патриотичен клуб „Възраждане”. След селекция на вина от различни краища те признаха за най-добро това от крепостта Мисионис, край Търговище. Заръчаха бъчвите за бъдат натоварени и под стража откарани в царския дворец в Търново. Признаха обаче и  достойнствата на виното от Овчарово, което събрало аромата на плодовете и билките от този край. Било достойно за царската трапеза и божия дом, защото „пречиствало тялото и носело спасение на душата”.

Състезание по търкаляне на бъчви организираха винопроизводителите в търговищкото село Овчарово на празника си.
Състезание по търкаляне на бъчви организираха винопроизводителите в търговищкото село Овчарово на празника си.

Гости на възстановката и тържеството бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и археологът Николай Овчаров, който имаше и професионален празник. Двамата участваха в ритуалното зарязване на лозята от масивите на шатото.

Ентусиасти пък възкресиха обичая за търкаляне на бурета. Победителите спечелиха отбрани вина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.