Виртуален звяр с мощност 1000 к.с.

Фантастичен Jaguar ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди

Колите на мечтите не винаги се намират по улиците, а често са във фантазиите на хората. Популярната конзолна игра Gran Turismo на Playstation е мястото, където се състезават именно такива виртуални автомобили, които са създадени от дизайнерите на различни марки и нямат (почти) нищо общо със серийните модели.

От тази есен Jaguar също влиза във фантастичната надпревара на Playstation с първата си виртуална и електрическа спортна кола. Автомобилът се нарича Jaguar Vision Gran Turismo Coupe и е проектиран от младите конструктори на британската марка. Те са дали пълна свобода на фантазиите си, като са черпили вдъхновение от три легендарни състезателни модела – C-Type, D-Type и Е-Type.

Виртуалният Jaguar е изработен от здрави и леки материали, като тежи само 1400 кг при идеално разпределение 50:50 между предния и задния мост. Страничните прозорци са оборудвани с оптична технология за добавена реалност, за да показват опасности и препятствия, които иначе не попадат в полезрението на водача. Камери осигуряват пълна видимост на 360 градуса около автомобила, а основният инструментален панел е прозрачен с 3D изображения.

Мощността на електрическата задвижваща система е умопомрачителна – 1000 конски сили, а въртящият момент е 1200 Нм. Участниците в играта ще могат да ускоряват за по-малко от 2 секунди от 0 до 100 км/ч и да развиват максимална скорост над 320 км/ч. Тягата се осигурява от три електродвигателя – един за двете предни колела и по един за всяко от задните.

За „ръмженето“ на електрическия Jaguar е композиран специален звук, на базата на записи на грохота от двигателя на D-Type от 1957 г., който завършва на второ място в състезанието на Льо Ман.

Коментари

Задължително поле