Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

В Софийския университет някои специалности поскъпват двойно, а тези, за които няма много кандидати поевтиняват.

През следващата академична година 16 държавни университета вдигат таксите за обучение.

Това предвижда проектът за решение за утвърждаване таксите за 2018/2019 година, определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища. Документът е публикуван за обществено обсъждане и след месец предстои гласуването му от Министерски съвет.

В 16-те висши училища се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления средно с 11,7%.  Това са: СУ “Св. Кл. Охридски” (само за I-ви курс), ПУ “Паисий Хилендарски”, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” (само за I-ви курс), ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, РУ “Ангел Кънчев”, ТУ-Габрово, ХТМУ – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински университет (МУ) – Пловдив (само за I-ви курс), МУ – Плевен, СА “Д. Ценов” – Свищов, Национална художествена академия – София, Висше транспортно училище “Т. Каблешков” – София, Висше училище по телекомуникации и пощи – София.

Софийският университет “Св. Кл. Охридски” увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: “Администрация и управление”, “Право”, “Психология”, и “Филология”. Увеличението за редовната форма на обучение е от 40 до 61 лева, а за задочна форма – от 100 до 160 лв. Най-голямо е увеличението на таксата за редовно обучение по “Социални дейности” , която вече ще е двойно по-висока – от 300 на 600 лева, а най-малко – 40 лева, в професионално направление “Психология” – редовна форма, за което вече ще се плащат по 600 лева на година.

Единствено е Алма Матер обаче ще има понижение на таксите за студентите през новата година. Намаленията са от 200 до 550 лева в редовна и задочна форма на обучение, най-осезаемо при специалностите от професионално направление “Физически науки” и специалността “Ядрена химия”. В редовна форма на обучение годишните такси са 200 лева (при 750 лева за настоящата учебна година), а в задочна форма на обучение са 100 лева (при 300 лева за тази година).

“По-ниските такси са главно при специалности от приоритетните професионални направления, за които няма много кандидати, а има нужда от специалисти за обществото и икономиката. И за това държавата определи по-високи и повече на брой стипендии, а ние от своя страна намалихме размера на таксите”, коментира пред “Труд” ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

За 2018/2019 г.
Без промяна
в 17 вуза

Без промяна остават таксите за студенти в специалности в 17 държавни висши училища. Сред тях са университетът “Проф. д-р Асен Златаров”- Бургас, Шуменският университет, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкият университет, Лесотехническият университет в София, Медицинският университет – София, Медицинският университет – Варна, Университетът за национално и световно стопанство в София, Икономическият университет във Варна, Националната музикална академия , НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, АМТИ – Пловдив, НСА в София, ВСУ “Л. Каравелов” и УНИБИТ.

Медицинските специалности поскъпват с до 250 лева
До 240 лева повече ще плащат в Технически университет – Габрово

От медицинските университети най-голямо е повишението на таксите в МУ – Пловдив. Там те се повишават с 250 лв. в направленията “Медицина”, “Фармация” и “Стоматология” – за I-ви курс редовна форма на обучение и те ще са съответно 1200 лева. При МУ-Плевен има увеличение от 50 до 100 в различните професионални направления.

В техническите университети увеличение има в ТУ – Габрово, от 100 до 240 лева в редовна форма и до 30 лева в задочна форма. А студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лв. повече във всички професионални направления.

В Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” се увеличават таксите с по 40 лева във всички професионални направления, с изключение на тези в “Администрация и управление”, “Туризъм”, “Икономика” и направленията от природните науки, математика и информатика, както и техническите науки.
Във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” увеличението е с 50 лева само за новоприети студенти в професионално направление “Педагогика” – редовна и задочна форма.

От 6 до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенски университет “Ангел Кънчев”, с изключение на тези от социалните, стопански и правни науки. В Югозападния университет няколко специалности се увеличават с между 11 и 24%.

С между 20 и 300 лева се увеличават таксите за докторантите за учебната 2018/2019 година в 9 вуза, средно с 13,1%.

При 24 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите.

Изборът на зрелостниците
Биологията
остава
най-предпочитаната матура

55 167 зрелостници са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, а 44 850 – във втория задължителен изпит по предмет по избор, съобщиха от МОН. Матурите ще се проведат съответно на 21 и 23 май.

И тази година най-много ученици – 13 820, са пожелали биология за втория си зрелостен изпит. Английски език са посочили 13 744, а география и икономика – 6904. За изпита по философия са подадени 3893 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2479 зрелостници, а по история и цивилизация – 1305. Изпити по химия и физика се очаква да положат съответно 246 и 282 дванадесетокласници. Най-малко бъдещи абитуриенти са поискали да се явят на изпит по италиански език – 86.
За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 782 ученици.

30 лева за Алма Матер
От 20 до 120 лева
за изпит

Таксата за кандидатстване в учебната 2018/2019 година в повечето вузове остава без промяна и ще са между 20 и 120 лева, предвижда документът, предложен за обществено обсъждане.

В Алма Матер отново 30 лв. ще струва полагане на един изпит и още толкова за всеки следващ. В УНСС таксата за изпит е 50 лева и още по 20 за следващите. Най-ниска е таксата в Химикотехнологичен и металургичен университет – София – 20 лева. Най-много плащат кандидатстващите в медицинските университети – в МУ- Пловдив – 120 лева, в София – 70 лева за първи и по още 30 за други изпити, а във Варна 70 лева за първи и по 40 за следващ изпит. В НСА кандидат-студентите плащат по 65 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. На това му викат компенсиране липсата на пари поради намалелия бр. студенти…..
  Къде е държавата ? Май че понятието демографски срив не съществува.
  53 университета – население 6,6 млн. Реално погледнато КПД =0
  Е ..когато става дума за пари …това е резултата.
  Решение – 50/100 НАМАЛЯВАНЕ на бройката.

  1. Прав сте Иванов,сбъркали сте процента,малко е 50%,най много 10 ВУЗа трябва да останат,но това не устройва тъй наречената академична общност.

 2. НЕАДЕКВАТНА РАБОТА Е ТАЗИ С ТАКСИТЕ.УНИВЕРСИТЕТИТЕ ВЕЧЕ СА ТВЪРДЕ МНОГО-53 БРОЯ,С НИСКО КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ!! ОСВЕН ТОВА, ОКОЛО 10 000 ГОДИШНО ОТИВАТ В ЗАПАДНА ПОСОКА,ЗА ДА УЧАТ ТАМ! ЧЕ НЯМАТ ПАРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ,ТОВА Е ЯСНО. С ТЕЗИ ТАКСИ ЩЕ ИМА ПО-ГОЛЯМ ОТЛИВ НА СТУДЕНТИ И ТОВА ЩЕ Е ПЪРВА СТЪПКА КЪМ ЗАКРИВАНЕТО НА НЯКОИ ОТ ТЯХ.КАРАТ Я ПО ЗАОБИКОЛЕН НАЧИН,ВМЕСТО НАПРАВО КЪМ ЗАКРИВАНЕ С ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ОБАЧЕ, ОТ ЗАКРИТИТЕ УНИТА, ДА ПРЕЗАПИШАТ КЪДЕТО ИСКАТ В ДРУГ УНИВЕРСИТЕТ. СЪЩОТО Е И С БОЛНИЦИТЕ…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.