Автобус блъсна кола на Аспаруховия мост във Варна, четирима пострадаха Катастрофа предизвика голямо задръстване

Заловиха бракониери да мятат мрежи на микроязовир край Полски Тръмбеш Спипаните са двама пенсионери, които влезли във водоема с лодка

До 17 тона тегли най-якият пикап Серията Super Duty F250/F350/F450 на Ford притежава брутални способности с 6,7-литров дизелов мотор V8

Познайник на полицията е задържан след опит да осуети проверка

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е като пица с пармезан и шунка

8 души са задържани при мащабна операция срещу наркотрафика в Бургас

Задържаха двама с наркотици в Горна Оряховица и Велико Търново

Как да мотивираме правилно детето си да учи английски?

Фандъкова: Няма да допусна да властват популистки идеи в София

Няма опасност за живота на жената, блъсната от трамвай в София

Тръмп е предложил на Ердоган сделка за 100 милиарда долара и решаване на въпроса за санкциите за С-400

Шофьорът на камион, който уби 5-годишно дете в Русе, имал и 7 други нарушения

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, пред „Труд“: Общините са много зависими от централната власт

Конституционният съд обяви Янине Анес за временен президент на Боливия

10-те най-скъпи развода в Холивуд за всички времена

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

През следващата академична година 16 държавни университета вдигат таксите за обучение.

Това предвижда проектът за решение за утвърждаване таксите за 2018/2019 година, определени въз основа на предложенията на академичните ръководства на висшите училища. Документът е публикуван за обществено обсъждане и след месец предстои гласуването му от Министерски съвет.

В 16-те висши училища се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления средно с 11,7%.  Това са: СУ “Св. Кл. Охридски” (само за I-ви курс), ПУ “Паисий Хилендарски”, ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” (само за I-ви курс), ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, РУ “Ангел Кънчев”, ТУ-Габрово, ХТМУ – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Медицински университет (МУ) – Пловдив (само за I-ви курс), МУ – Плевен, СА “Д. Ценов” – Свищов, Национална художествена академия – София, Висше транспортно училище “Т. Каблешков” – София, Висше училище по телекомуникации и пощи – София.

Софийският университет “Св. Кл. Охридски” увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: “Администрация и управление”, “Право”, “Психология”, и “Филология”. Увеличението за редовната форма на обучение е от 40 до 61 лева, а за задочна форма – от 100 до 160 лв. Най-голямо е увеличението на таксата за редовно обучение по “Социални дейности” , която вече ще е двойно по-висока – от 300 на 600 лева, а най-малко – 40 лева, в професионално направление “Психология” – редовна форма, за което вече ще се плащат по 600 лева на година.

Единствено е Алма Матер обаче ще има понижение на таксите за студентите през новата година. Намаленията са от 200 до 550 лева в редовна и задочна форма на обучение, най-осезаемо при специалностите от професионално направление “Физически науки” и специалността “Ядрена химия”. В редовна форма на обучение годишните такси са 200 лева (при 750 лева за настоящата учебна година), а в задочна форма на обучение са 100 лева (при 300 лева за тази година).

“По-ниските такси са главно при специалности от приоритетните професионални направления, за които няма много кандидати, а има нужда от специалисти за обществото и икономиката. И за това държавата определи по-високи и повече на брой стипендии, а ние от своя страна намалихме размера на таксите”, коментира пред “Труд” ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

За 2018/2019 г.
Без промяна
в 17 вуза

Без промяна остават таксите за студенти в специалности в 17 държавни висши училища. Сред тях са университетът “Проф. д-р Асен Златаров”- Бургас, Шуменският университет, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкият университет, Лесотехническият университет в София, Медицинският университет – София, Медицинският университет – Варна, Университетът за национално и световно стопанство в София, Икономическият университет във Варна, Националната музикална академия , НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, АМТИ – Пловдив, НСА в София, ВСУ “Л. Каравелов” и УНИБИТ.

Медицинските специалности поскъпват с до 250 лева
До 240 лева повече ще плащат в Технически университет – Габрово

От медицинските университети най-голямо е повишението на таксите в МУ – Пловдив. Там те се повишават с 250 лв. в направленията “Медицина”, “Фармация” и “Стоматология” – за I-ви курс редовна форма на обучение и те ще са съответно 1200 лева. При МУ-Плевен има увеличение от 50 до 100 в различните професионални направления.

В техническите университети увеличение има в ТУ – Габрово, от 100 до 240 лева в редовна форма и до 30 лева в задочна форма. А студентите в ХТМУ – София, ще плащат 50 лв. повече във всички професионални направления.

В Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” се увеличават таксите с по 40 лева във всички професионални направления, с изключение на тези в “Администрация и управление”, “Туризъм”, “Икономика” и направленията от природните науки, математика и информатика, както и техническите науки.
Във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” увеличението е с 50 лева само за новоприети студенти в професионално направление “Педагогика” – редовна и задочна форма.

От 6 до 8% е увеличението на таксите за всички специалности в Русенски университет “Ангел Кънчев”, с изключение на тези от социалните, стопански и правни науки. В Югозападния университет няколко специалности се увеличават с между 11 и 24%.

С между 20 и 300 лева се увеличават таксите за докторантите за учебната 2018/2019 година в 9 вуза, средно с 13,1%.

При 24 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите.

Изборът на зрелостниците
Биологията
остава
най-предпочитаната матура

55 167 зрелостници са заявили участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, а 44 850 – във втория задължителен изпит по предмет по избор, съобщиха от МОН. Матурите ще се проведат съответно на 21 и 23 май.

И тази година най-много ученици – 13 820, са пожелали биология за втория си зрелостен изпит. Английски език са посочили 13 744, а география и икономика – 6904. За изпита по философия са подадени 3893 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2479 зрелостници, а по история и цивилизация – 1305. Изпити по химия и физика се очаква да положат съответно 246 и 282 дванадесетокласници. Най-малко бъдещи абитуриенти са поискали да се явят на изпит по италиански език – 86.
За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 782 ученици.

30 лева за Алма Матер
От 20 до 120 лева
за изпит

Таксата за кандидатстване в учебната 2018/2019 година в повечето вузове остава без промяна и ще са между 20 и 120 лева, предвижда документът, предложен за обществено обсъждане.

В Алма Матер отново 30 лв. ще струва полагане на един изпит и още толкова за всеки следващ. В УНСС таксата за изпит е 50 лева и още по 20 за следващите. Най-ниска е таксата в Химикотехнологичен и металургичен университет – София – 20 лева. Най-много плащат кандидатстващите в медицинските университети – в МУ- Пловдив – 120 лева, в София – 70 лева за първи и по още 30 за други изпити, а във Варна 70 лева за първи и по 40 за следващ изпит. В НСА кандидат-студентите плащат по 65 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. На това му викат компенсиране липсата на пари поради намалелия бр. студенти…..
  Къде е държавата ? Май че понятието демографски срив не съществува.
  53 университета – население 6,6 млн. Реално погледнато КПД =0
  Е ..когато става дума за пари …това е резултата.
  Решение – 50/100 НАМАЛЯВАНЕ на бройката.

  1. Прав сте Иванов,сбъркали сте процента,малко е 50%,най много 10 ВУЗа трябва да останат,но това не устройва тъй наречената академична общност.

 2. НЕАДЕКВАТНА РАБОТА Е ТАЗИ С ТАКСИТЕ.УНИВЕРСИТЕТИТЕ ВЕЧЕ СА ТВЪРДЕ МНОГО-53 БРОЯ,С НИСКО КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ!! ОСВЕН ТОВА, ОКОЛО 10 000 ГОДИШНО ОТИВАТ В ЗАПАДНА ПОСОКА,ЗА ДА УЧАТ ТАМ! ЧЕ НЯМАТ ПАРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ,ТОВА Е ЯСНО. С ТЕЗИ ТАКСИ ЩЕ ИМА ПО-ГОЛЯМ ОТЛИВ НА СТУДЕНТИ И ТОВА ЩЕ Е ПЪРВА СТЪПКА КЪМ ЗАКРИВАНЕТО НА НЯКОИ ОТ ТЯХ.КАРАТ Я ПО ЗАОБИКОЛЕН НАЧИН,ВМЕСТО НАПРАВО КЪМ ЗАКРИВАНЕ С ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ОБАЧЕ, ОТ ЗАКРИТИТЕ УНИТА, ДА ПРЕЗАПИШАТ КЪДЕТО ИСКАТ В ДРУГ УНИВЕРСИТЕТ. СЪЩОТО Е И С БОЛНИЦИТЕ…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.