Стартира изборът на нов главен прокурор

Единодушно ВСС откри процедурата

Първите номинации са в четвъртък, очаква се и дама сред кандидатите

Отвън Йоло Денев протестира

 

Процедурата за избор на нов главен прокурор бе открита от Висшия съдебен съвет (ВСС). “За” гласуваха всички 23-ма присъстващи, сред които и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Кандидатурите могат да се издигат най-малко от трима членове на прокурорската колегия. Законът дава такава възможност и на правосъдния министър Данаил Кирилов, но той вече декларира, че няма да я използва, за да не появят обвинения, че изборът се политизира. Изненадващо Кирилов дори поиска да се откаже и от правото си да води и заседанията на ВСС, но после се отказа от това желание.

Номинациите могат да станат на четири поредни заседания, първото от които е насрочено за 18 юли - четвъртък, а последното - за 29 юли.

Самият избор трябва да се проведе на 24 октомври. При гласуването тогава кандидатурата трябва да се подкрепи от 17 от 25-те членове на ВСС. Ако това не се случи, следва нов избор, който трябва да приключи не по-късно от 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машова каза, че очаква кандидатурите да бъдат до три. Боян Магдалинчев, представляващ ВСС посочи, че процедурата се открива рано, за да може изборът да се проведе в спокойна среда и че искрено се надява той да е професионален. Той допълни, че вотът за главен прокурор не е обвързан с местните избори, които са насрочени няколко дни по-късно. Магдалинчев обясни също, че не вижда пречка новият главен прокурор да е дама. “Жените са по-волеви”, каза той. Докато ВСС заседаваше, около 4-ма души, сред които и Йоло Денев, организираха протест с искане за честен и независим избор на главен прокурор.

Коментари

Задължително поле