Висши служители в Шри Ланка съзнателно са укрили разузнавателна информация за терористичните атаки

Високопоставени служители умишлено са спрели разпространяването на разузнавателна информация за възможни терористични атаки в Шри Ланка, където в неделя, на католическия Великден поредица от самоубийствени атентати отнеха живота на най-малко 359 души, каза днес шриланкийски министър.

"Някои висши служители на разузнаването умишлено не са споделили разузнавателна информация. Имало е такава информация, но висшите офицери не са предприели съответните мерки", каза пред парламента Лакшман Кириела, министър за връзки с парламента и министър на държавните предприятия, предаде Ройтерс.

Според него на 4 април от индийското разузнаване е била получена информация за възможни самоубийствени атентати срещу църкви, хотели и политици, а на 7 април се е състояло заседание на Съвета за сигурност, председателствано от президента Маитхрипала Сирисена, но сведенията не са били огласени. Кириела каза, че "някой контролира тези висши служители на разузнаването" и добави, че службите за сигурност се занимават с политика и това трябва да се разследва.

Друг министър - Саратх Фонсека, отговарящ за развитието на провинциите, изрази пред парламента мнението си, че атаките "трябва да са били планирани поне от 7- 8 години".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят