Висш ирански духовник: Великобритания трябва да се страхува от ответните мерки заради пленяването на иранския танкер

Снимка: Архив

Великобритания трябва да се опасява от евентуално отмъщение за задържането в Гибралтар на иранския супертанкер от Кралската морска пехота. Това заяви пред иранската агенция Фарс висш ирански духовник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Открито казвам, че Великобритания трябва да се страхува от ответните мерки на Иран заради незаконното завземане на иранския петролен танкер", казва Мохамад Али Мосави Джазайери, член на влиятелния Съвет на пазителите. Показали, че никога не оставаме безучастни към тормоза. Както дадохме непоколебим отговор на американския дрон, така ще отвърнем и на това незаконно задържане, подчерта духовникът.

В четвъртък британската Кралска морска пехота конфискува супертанкера "Грейс 1", опитал се да достави петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Вчера командването на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция заплаши, че като отмъщение ще плени британски кораб.

Днес иранската радио и телевизионна компания ИРИБ нарече "изфабрикувани" съобщенията, че британски петролен танкер е бил пленен в Персийския залив. Преди това в туитър се появиха публикации, че супертанкерът "Пасифик вояджър", плаващ под британски флаг, е бил спрян в Залива.

На 20 юни Иран свали американски безпилотен летателен апарат, като заяви, че той е навлязъл в иранското въздушно пространство. Вашингтон каза, че дронът е свален над международни води.

Коментари

Задължително поле