В Бургас демонтираха пейките от градинките

В София предстоят обработки срещу комари и кърлежи

Премиерът: Моят приятел, бившият френски министър Патрик Деведжиян, почина от COVID-19

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Скочиха цените на лимоните и джинджифила във Велико Търново Поскъпването е заради повишеното им търсене за профилактика срещу коронавируса

Брюксел готви промени в дългосрочния бюджет на ЕС до 2027 г.

Няма кой да обере плодовете и зеленчуците във Великобритания На Острова търсят 90 000 селскостопански работници от Източна Европа

Роналдо и „Юве“ без заплати за 4 месеца

Задържаха за 72 часа нарушител на задължителната карантина в София Отказал да подпише формулярите при пристигането си на Летище София

Д-р София Ангелова: От усложнения от свински грип у нас загинаха много млади хора

Клоп обвини УЕФА в криминално престъпление

Министър Ангелкова: Ще има фалити на туроператори, ако тази ситуация продължи над 3 месеца

Сухиндол почете жертвите от Балванската битка

Мощно сърце пулсира в ретро красавец След 70 години в производство Morgan Plus Four излиза в нов модел

Седмичен медицински дайджест: Пандемията Специално издание на "Труд" за инфекцията COVID-19

Ремонт на Княжевския лифт предлага „Витоша ски“ АД За съжаление няма как това да стане законно, съобщават от дружеството, собственик на съоръженията

Княжевският лифт не работи от близо 30 години. Ремонтът му на практика е невъзможен заради недомислия в Плана за управление на ПП „Витоша“.

От „Витоша ски“ АД съобщават, че са внесли в Столична община предложение за изработване на подробен устройствен план за реконструкция на лифта Княжево – Копитото.

Ето и целия текст на съобщението:

„Витоша ски“ АД преди няколко седмици заяви своето намерение да извърши реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Природен парк „Витоша“. Нашият анализ показва, че Законът за горите“ и действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ правят невъзможно това да се случи законно.

Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна.

Поради това, ние подготвихме мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект „Пътническа въжена линия „Княжево – Копитото“, така както изисква действащата нормативна уредба и внесоха документацията в направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община.

Екипът на „Витоша ски“ АД има желание да направи Витоша достъпна отново и ще държи в течение гражданите относно развитието на проекта.

Пречки

Както „Труд“ е писал, остарелият, но действащ План за управление на парка, противоречи на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за горите. Текстове от двата нормативни акта позволяват това, което планът забранява. Заради това ремонтът на лифтовете и изграждането на нови няма как да бъде направено. Това спира инвестиционното намерение на „Витоша ски“ за модернизиране на съоръженията, което е публично достъпно от 10 години.

В средата на февруари от дружеството поканиха за консултант по модернизацията бившия директор на парка и настоящ столичен общинар от „Демократична България“ Тома Белев. Именно при неговото управление на Витоша е приет Планът за управление с всички противоречия в него. Белев твърди, че документът позволява ремонт на въжените съоръжения. Видно от съобщението на „Витоша ски“, Белев все още не е казал как може да се избегне противоречието между плана, ЗУТ и Закона за горите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.