Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ако директивата за превозвачите бъде приета, България ще трбва да наложи вето

Българското правителство закъсня да постави темата и да защити интересите на превозвачите на европейската сцена във всички възможни варианти по отношение на Съвета и в Европейския парламент. От тук нататък, ако тази директива бъде приета за съжаление в този и вариант, ще трябва да бъде поставен въпросът за диалог и дори България да наложи вето. Това заяви във вторник в Стражица вицепрезидентът Илияна Йотова, където присъства на традиционните Каралийчеви дни.

Попитана какви са очакванията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, тя коментира, че самото и провеждане вече голям успех за България.

„Истинската оценка ще дойде обаче, когато видим текста в заключителния документ и декларацията, която трябва да бъде подписана. Най-големият успех ще бъде ако заключителният документ и декларацията бъдат подписани от всички европейски лидери на държавите членки на ЕС, които ще дойдат в София и лидерите на шестте държави от Западните Балкани. Няма да бъде добър знак ако основният текст бъде подписан само от лидерите на Европа, а в някакъв допълнителен документ или анекс-добавени подписите и на ръководителите на страните от Западните Балкани. Но нека все пак не предрешаваме събитията”, заяви още Йотова.

Тя допълни, че ако заключителният текст съдържа достатъчно категоричен ангажимент от страна на Европейския съюз не толкова като срокове, а като конкретни икономически, инфраструктурни проекти, някакъв хоризонт за разширяване на ЕС, това извън провеждането на срещата, наистина ще е голям успех за нашето председателство.

„Казвам това, тъй като само до преди няколко години, Европейския съюз нямаше интерес към Западните Балкани. В началото на 2014 г, когато застъпи този състав на Европейската комисия, г-н Юнкер почти не говореше за Западните Балкани, почти не го отбелязваше като тема на ЕС, още повече като приоритет. Това е заслуга на България, последователно всички институции, които на различни нива апелираха тази тема да влезе в дневния ред. Тъжно ще бъде ако има отстъпление назад в следващите председателства, говоря за Румънското и преди това за Австрийското председателство.

Аз не съм романтик, напротив реалист съм и смятам, че България трябва да направи максималното в тази посока, защото като приоритет нито в Румъния, нито в Австрия Западните Балкани не са на същото ниво , както в България”, коментира Илияна Йотова.

Коментари

Задължително поле