Съюзът за стопанска инициатива връчи годишни награди за 30-тия си юбилей

Вицепремиерът Дончев: Предприемачите да влязат в класните стаи, за да обучават младите

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) връчи годишните си награди за предприемачество и бизнес в България в зала “Киото” на столичния хотел Маринела. На юбилейното събитие по повод 30-годишнината на организацията присъстваха основателят и почетен председател на ССИ Валентин Моллов, вицепремиерът Томислав Дончев, Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика, както и президентът на Европейския алианс на малък и среден бизнес Дейвид Каро.

“Има два вида разговори по темата предприемачество: в единият можем да коментираме основните настоящи параметри на българската икономика, макроикономическите показали, тенденциите. Този разговор, обаче, го водим постоянно. Има и втори разговор, който е свързан с това какво би следвало да се направи – списък с реформи, скоростта, смелостта, с които трябва да се движат; условията за правене на бизнес, безспорната необходимост от трансформация на българската икономика”, откри дискусията вицепремиерът Томислав Дончев. Той отбеляза, че въпреки, че се регистрират процесите на реализация, добър растеж и висока заетост, не би следвало да се спира до тук.

„Трябва да се стремим не просто да произвеждаме повече, а да произвеждаме по-скъпи неща – дори да се водим да произвеждаме уникални неща, продукти, които ние сме измислили“, обясни Дончев.

„За съжаление говорим рядко за ролята и функцията на предприемачеството. Често изпускаме основната тема – предприемачът - този, който създава и движи процеса. Тук идва проблем свързан с обществени възприятия, където се използват термини като „печалбар“, „частник“, „фирмаджия“ и т.н.“, каза Дончев, като беше категоричен, че трябва да се разбие представата, останала от средата на 90-те години, че пътя към успеха минава само през далавера или късмет.

„Напротив успехът предполага талант, труд, смелост и потенциал да рискуваш“, отсече вицепремиерът. Като друг основен акцент в темата Дончев определи специализираното обучение.

„Предприемач няма как да станеш само, ако си минал добър курс в класната стая или университет. Добра система от обучение и образование би ни помогнало да открием навреме потенциалните предприемачи. Трудно мога да си представа някой да обучава студенти по предприемачество, без самият той да има предприемачески опит, а това често се случва. Това е нещо като да се тренира бокс, без да си се качвал на ринга“, добави Дончев и отбеляза нуждата хора от практиката и бизнеса да влезнат в класните стаи, за да „зареждат с пулса за живот“. Вицепремиерът покани ССИ да бъде партньор в тази насока.

“Да отглеждаме добри предприемачи е по-добре от това да отглеждаме добри квалифицирани специалисти. Правилният разговор е за добрите идеи, защото както всички знаят парите следват добрите идеи”, каза още Дончев.

Снимки: Цветан Томчев

„Предприемачите са доказали, че са хора с големи сърца, с отговорност и борбен дух. Трябва да отбележим и важната ролята, които те играят във връзка с корпоративната социална отговорност“, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

„От житейска гледна точка 30 години са много, но за ССИ това е само миг. Аз съм доволен, че съюза продължава да съществува, че изпълнява функциите. Познавам хората, които го управляват и мога само да им се радвам отстрани в качеството си на почетен председател. За съжаление, обаче, предприемачеството стои в ъгъла, защото продължава да бъде доведено дете на майката държава. Има трудности, но призваните да ги решават се справят в задоволителна степен“, посочи пред „Труд“ основателят и почетен председател на ССИ Валентин Моллов.

„Събитието е интересно от гледна точка на това, че вече 30 години Преход, средата, в която следва да работят предприемачите се промени драстично. Става въпрос рисковете, които имаше през годините, особено през 90-те – валутни, лихвени, непредсказуемост на законодателната рамка. В последните години вече няма такива проблеми, но се появяват предизвикателства по отношение на справянето на средата“, каза пред „Труд“ Гълъбин Гълъбов, председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Той обясни, че от гледна точка на конкуренцията са влезли много западни фирми, а не всички от тях спазват пазарните принципи на конкуренция.

„Надяваме се, че това също ще бъде решено, както се надяваме да се намали административното натоварване над малкия бизнес. Защото се губят ценни дни, за да се отиде пред държавна или общински институция, за да се извади документ, за да се представи пред друга такава. Смятаме, че с въвеждането на електронното правителство това ще бъде решено. Подкрепяме всички разумни усилия на правителството, защото смятаме, че посоката е правилна“, добави Гълъбов.

Вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова бяха удостони от председателя на Управителния съвет на ССИ Гълъбин Гълъбов с юбилеен почетен плакет. С награда за цялостен принос за развитието на икономиката, местните общности и обществото в България се удостои Националната занаятчийска камара. Отличени бяха и двама членове на ССИ за предлагане на корпоративна социална отговорност - Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки “Спиритс България”, както и Застрахователна компания “Лев Инс”. С признание за принос за развитието на определен сектор в България се удостои браншовата организация Национално сдружение на българските превозвачи за отстояване на интересите на българските превозвочи на националния и европейския пазар. Отличието за принос за развитието на определен регион и общност в България беше присъдено на Българска финансова група ООД за насърчаването на предприемачеството в област Кърджали.

Съюза за стопанска инициатива връчи по повод 30-тата си годишнина награди за предприемачество и бизнес в България.

Форумът продължи с доклади на тема „Предприемачеството – двигател на социално-икономическото развитие: импликация за България“, представен от д.ик.н. Кирил Тодоров, председател на УС на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачество, директор на Институт по предприемачество при УНСС, както и „Малките и средни предприятия днес и утре“, представен от носителят на наградата на Британската кралица за цялостен принос в насърчаването на предприемачеството проф. Кен О'Нийл от университетът на Уълстър, Северна Ирландия и екс – президент на Международния съвет за малък бизнес. Доклад беше представен и на тема „Развитието на индустриалните отношения в ЕС и влиянието върху малките и средни предприятия" от Дейвид Каро, президент на Европейския алианс на малък и среден бизнес (ESBA).

Коментари

Задължително поле