Вице по климата договориха в мола

От ПП смятат, че е добре да има вицепремиер по климатичните промени.

БСП искат самостоятелно министерство за времето

Предлагат и екологичен омбудсман, който да се избира от Народното събрание

Пълна ревизия искат от ИТН

Да има вицепремиер по климатичните промени в следващия редовен кабинет се договориха в мола преговарящите от “Демократична България” (ДБ), “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”.
Тома Белев пък представи идеята за създаване на институцията “екологичен омбудсман”, избиран от Народното събрание.

БСП настояват за самостоятелно министерство за климата. Така според тях ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени. От партията на Нинова предлагат ревизия на Закона за управление на отпадъците, с която да се въведат стимули за разделно събиране и за рециклиране. Сред идеите на социалистите за сектора са още създаване на екоиндустриални паркове и подмяна на автопарка на държавните институции с цел екосъобразност.

От ИТН искат приходите от продажби на квоти за емисии на парникови газове да остават в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда (ПУДООС) и да се използват изцяло за мерки за климата. ИТН настояват за пълна ревизия на управлението на оперативните програми в сектор “Екология”.

Това е средният процент, заделян за ресора в Европа

Заделят 1% от БВП за култура

Симов от БСП поиска изцяло нов Закон за радио и телевизия

Музикантът Васил Гюров от “Демократична България” бе един от участниците в дискусията.

Първата обща цел на четирите политически сили е увеличаването на парите за култура. За реална граница те посочиха 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), колкото е средното ниво в Европа. В момента за култура у нас се отделят по-малко от 0.7% от БВП.

От БСП обещават да повишат заплатите на читалищните, библиотечните и музейните работници. Това каза Александър Симов по време на дискусията и изтъкна, че най-много пари за култура - 1.3% от БВП - са се заделяли по времето на министър Стефан Данаилов. Симов поиска и изцяло нови Закон за радио и телевизия и Закон за защита на българския език и писмовност.

И от “Демократична България” възнамеряват да увеличат бюджета за култура до 1% от БВП. Смятат да преструктурират фонд “Култура”, извеждайки го извън Министерството на културата и създавайки 6 регионални и 29 областни фонда, подпомагащи децентрализацията.

От “Има такъв народ” предлагат промени в Закона за меценатството, като включително смятат да приемат и нов закон за даренията.

От “Продължаваме промяната” на първо място в програмата си за културните политики посочват, че ще имат нулева търпимост към корупцията в този сектор.

Продаваме ток на уличния транспорт

Слагат край на санирането

Фотоволтаици за енергийна независимост

Енергията за пателните блокове да идва от фотоволтаици, предлагат от ДБ.

Да бъде прекратено санирането на жилищни сгради с обществени средства, поискаха от ДБ по време на преговорите за политиките на евентуалния нов кабинет. Представители на ДБ заявиха, че санирането е пудрене на панелни сгради, които са с определен живот.

Вместо панелните блокове да се санират от ДБ предложиха да им се даде автономност, така че на покривите им собствениците на жилища да могат да слагат фотоволтаични панели. Живеещите в панелни блокове имат финансови проблеми, заявиха още от ДБ. Като според тях поставянето на фотоволтаици на покрива ще може да направи хората в блока енергийно независими, като те дори щели да могат да продават ток на уличния транспорт.

Предложение

Връщат ведомството за бедствия и аварии

Радулов иска Агенция “Киберсигурност”

Пълна ревизия на Министерството на вътрешните работи, нов закон за МВР и създаване на Министерство на бедствията и авариите. Около тези идеи на тема “вътрешна сигурност” се обединиха преговарящите партии за сключване на коалиционно споразумение за бъдещо редовно правителство.

От БСП поискаха по-добри условия на труд за полицаите. Филип Попов от БСП отбеляза, че като част от приоритетите трябва да бъдат вложени усилия за укрепването на южната граница, киберсигурността и взаимодействието на ГДБОП с ДАНС, ДАР, противодействие на домашното население, мерки за формиране и повишаване на мотивацията на служителите на МВР и повишаване ролята на разследващите полицаи.
“Има такъв народ” иска демутренизация, ефективна гражданска сигурност, деполитизация на МВР. Николай Радулов настоява да се създаване на държавна агенция “Киберсигурност” и развиване на последователна и ефективна кадрова политика.

Според Радулов децентрализацията трябвало да започне с изваждането на пожарната и гражданска безопасност от МВР, които да бъдат трансформирани в ново Министерство на бедствията и авариите.
Очаквано лидерът на ДСБ в оставка Атанас Атанасова поиска промени в Закона за прилагане на специални разузнавателни средства. Той подчерта, е е съгласен с ИТН пожарната и гражданска защита да бъдат отделени в ново министерство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика