Вицепремиерът Валери Симеонов: Трябва да се гордеем с величавата епопея по спасяването на българските евреи

Трябва да се обори болшевишката трактовка и страната ни и ние като нация да се гордеем с величавата епопея свързана със спасяването на българските евреи. Българската история е в дълг на тези събития и представяне на действителните факти. До преди двайстина години българското общество нищо не знаеше за значимото историческо събитие. Това заяви във Велико Търново вицепремиерът Валери Симеонов , който участва в Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“.

Форумът е посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи и бе организиран от Историческия факултет при ВТУ, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи. В рамките на конференцията свои разработки представиха 25 водещи изследователи от цялата страна, както и гости от Албания и Израел.

„Приех конференцията да е под мой патронаж, защото съм българин, наследник на достойни хора, които са жертвали кариера, политически позиции и в последствие и живота си, за да спасят евреите в България. Чувствам се длъжник на историческата истина, която трябва да пресъздадем достоверно”, изтъкна Симеонов.

Той подчерта, че голяма част от истината по спасяването на българските евреи е спестена.

„Има интерпретация на историята и задачата на тази конференция е да изнесе не много исвестни факти и да обори опитите от последните години да се насажда на българското общество чувството за вина за това, че за евреите от Беломорска Тракия и Македония, които са репартрирани и разпратени по лагерите, е по инициатива на българската държава. До голяма степен се скрива истината за ролята на цар Борис III и правителството, а се акцентира върху непопулярни пролетарски тези. Това трябва да бъде оборено”, категоричен е Валери Симеонов.

Именитият историк и преподавател във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” проф.Пламен Павлов подчерта, че научната проява е замислена още през есента на миналата година и е свързана със 75-годишнина от спасяването на българските евреи. В конференцията участват 21 учени, общественици, публицисти и наблюдатели от България, от ВТУ, УНСС, СУ и др. институции.

„Искаме да стане ясно и да се знае, че тези вини, които се вменяват на българската държава от някои кръгове, са изключително тенденциозни и че всъщност българското общество, българският елит и самият цар Борис III имат много важна заслуга за спасяването на евреите от старите предели на царството”, категоричен е проф. Павлов.

Доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара бяха включени в документална изложба, която бе представено по времена форума. Документите доказват особената роля на цар Борис и Правителството в спасяването както на българските евреи, така и на няколко хиляди евреи от Словакия, Румъния и Унгария. С български транзитни визи и с кораби пътуващи под български флаг те са намерили спасение в Палестина. Всички експонати са открити в Бундесархив – Берлин, Германски политически архив – Берлин, Хесенски централен архив – Висбаден, Мемориала „Ванзее“, както и архива на Ватикана. В експозицията могат да се видят и всички награди на българското царско семейство от световни еврейски организации за ролята на цар Борис и царица Йоана в спасяването на евреи през Втората световна война.

Изложбата е дело на Израелско-български институт и Филмова студия „Време“ и се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

Коментари

Задължително поле