ВКБООН в България: Ако Турция се откаже от споразумението за мигрантите, Европа ще трябва да се справи с нова мигрантска вълна

Ако Турция откаже да спазва споразумението за мигрантите, Европа няма друг избор освен да се справи с новата мигрантска вълна. Това каза пред БГНЕС Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

Той припомни, че Европа не за пръв път се сблъсква с такива големи маси от хора. „Европа вече е разбрала, че се нуждае от един по-координиран подход, за да се справи с подобни ситуации. Мисля, че той е в действие. Що се отнася до България е ясно, че за по-голямата част от бежанците тя не е крайна точка, а по-скоро само преминават през нея. Трябва подход, при който цялата тежест на процеса да се споделя от всички държави в Европа”, категоричен е представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Матайс льо Рут заяви, че ситуацията в Сирия остава сериозна и не се подобрява. Много хора продължават да напускат регионите, в които се водят тежки сражения и да търсят спасение в съседните страни, на първо място в Турция. „В момента има споразумение, че Турция ще продължи да приема бежанци. Дали това ще се промени или ще има някакво друго политическо решение е извън нашето влияние”, допълни той.

Относно това дали, според неговите наблюдения има повишаване на нивото на нетолерантност от страна на българите към мигрантите, идващи в страната ни в последно време, Матайс льо Рут заяви, че в Турция има около 2 млн. сирийски бежанци, така че е разбираемо в някои кръгове в България да има известен страх от тях. „Има кръгове в България, които се притесняват от това и, които не са толерантни. Също така забелязваме, че много хора в България се отнасят с голямо разбиране и подкрепа към бежанците”, смята представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците. В основите на страха, според него, стои липса на разбиране по въпроса за това какво наистина се случва. „Защото бежанците нямат някакви други цели. Те напускат държавите си заради страх и заплаха. Хората не разбират, че основната част от проблема всъщност е хуманитарен”, смята Матайс льо Рут.

Като друга част от проблема той вижда това, че бежанците нямат легални начини да стигнат Европа и да пресекат границите й, което създава още един проблем за тях. „Това не е проблем само за България. Ние, като организация много пъти сме повдигали въпроса за това, че трябва да има координиран европейски отговор на този проблем. България е външна граница на Европа и това може наистина да предизвика притеснения. Единственият вариант е да се търси общ европейски отговор на този проблем”, каза още представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България.

Коментари

Задължително поле